İbrahimi: Suriye'de kimse kazanamaz

İbrahimi: Suriye'de kimse kazanamaz

Eski BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi Suriye'de yaşanan iç savaşla ilgili ''Suriye'de kimse kazanamaz'' dedi.

Haftalık Der Spiegel dergisine demeç veren el-İbrahimi görev süresinde, ümit ettiği şeylerden birinin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevini devretmesi olduğunu belirterek, ''İdeal olan buydu. Ben yeni bir Suriye'ye düzenli bir geçiş sağlanmasını hayal ettim'' ifadesini kullandı.
Cenevre 2 Konferansı'ndan sonra bu işin hiçbir yere varmayacağını anladığını vurgulayan el-İbrahimi, ABD ve Rusya'nın kendi dostlarını bu konuda ciddi anlamda ikna etmediklerini belirtti.
Suriye rejimin, konferansa sadece Rusya'ya vefa borcu nedeniyle katıldığını ifade eden el-İbrahimi, ''Kendilerine ciddi bir görüşmeye gelmediklerini bildiğimi ilettim. Muhalefet ise görüşmelerden çok askeri bir çözüm istedi ancak çok hazırlıksız geldi. Ama en azından görüşmeye açıktılar'' diye konuştu.
El-İbrahimi Suriye Devlet Başkanı Esed'in neden görevi başkasına devretmediğinin sorusunu şöyle yanıtladı:
''Her şey Esed üzerine sabitlenmiş ve geleceği onda gören birçok insan ile hala çok büyük bir otoritesi var. Bana dedi ki; 'Halkım beni burda istiyor ve ben buna hayır diyemem. Yüzde 50'den fazla desteğim olduğu müddetçe görevde kalırım aksi halde bırakırım' Şu anda yüzde 89 ile tekrar seçildi. Burada kesin bir çözüm yok. Bir taraf 'Esed ile çözüm olmaz' derken, diğer taraf 'Esedsiz çözüm olmaz' diyor. Bu çözülemeyen bir sorun.''
Esed'in Suriye'de çok şey bildiğine işaret eden el-İbrahimi, ''Belki en ince detayı bilmiyordur. Ama her gün işkence gören ve öldürülen insanlar ile şehirlerin yok edilmesinden haberdar. Ancak 2,5 milyon mültecinin olduğunu gelecek yıl bunun 4 milyona çıkacağını görmezden gelemez. 100 bin kadar insanın hapislerde olduğu gözardı edilemez. Ben sadece hapishanede bulunan 29 bin insanın ismini liste halinde kendisine verdim'' dedi.
BM eski Suriye Özel Temsilcisi El-İbrahimi Suriye'deki silahlı muhalefetin de farklı farklı olduğunu, İŞİD'in Suriye'de yaşananlarla ilgilenmediğini bölgede yeni bir düzen kurmak istediğini ifade etti.
El-İbrahimi Suriye'de hangi grubun kazanacağı sorusunu, ''BM Genel Sekreteri ile askeri çözüm olamayacağı konusunda hemfikiriz. Hiçbir taraf kazanamaz'' şeklinde yanıtladı.
Suriye'deki çatışmaların, komşu ülkeleri de etkilediğini ifade eden el-İbrahimi, ''Uzun dönemde eğer bir çözüm bulunmazsa tüm bölge patlayacak. Bu çatışma sadece Suriye ile sınırlı kalmayıp Lübnan'ı da istikrarsızlığa sürükleyebilir özellikle İŞİD kanalıyla'' ifadelerini kullandı.
Suriye'nin ikinci bir Somali olabileceğini ifade eden el-İbrahimi, batık bir devlet olarak bu işten nemalanacak savaş ağalarının ülkeye hükmedeceklerini kaydetti.
HABER 7