İbrahim Kalın'dan Afrin Harekatı Açıklaması

İbrahim Kalın'dan Afrin Harekatı Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın konuşmasından satır başları şöyle:

İdlib'de 12 askeri gözlem noktası olacak.

Halep civarından Afrin'e girmeye çalışan bir konvoyun olduğunu gördük. Bu, topçu atışıyla püskürtüldü.

(Esed milislerinin YPG ile anlaştı iddiası) Burada bir anlaşma söz konusu değildir. Olsa dahi biz operasyona devam ederiz.

Nitekim Afrin harekatının haklılığı konusunda her gün ortaya çıkan yeni veriler verdiğimiz kararın doğruluğunu teyit etmektedir. Harekat öncesinde gelen istihbarat ve şu anda ele geçirilen bilgiler bölgenin yeni bir Kandil yapılmak istendiğini ortaya koyuyor.

12 gözlem noktası olacak

İdlib'de askeri gözlem noktalarının tesis edilmesi süreci devam ediyor. Bunu 12'ye çıkartacağız. TSK, Astana'da alınan kararla bu süreci hayata geçirmektedir. Doğu Guta'da 2 günde 160'tan fazla sivilin ölümü ile gerçekleşen saldırılar gerçekleştirildi. Suriye rejimine saldırıları durdurma çağrısında bulunuyoruz. Diplomatik girişimlerimiz de yoğun bir şekilde devam ediyor

Türkiye-ABD ilişkileri

(FETÖ) Bizim bütün talebimiz, hakkında tutuklama kararı, davalar bulunan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ama şu anda Amerika'da bulunan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti'ne iade edilmeleri ve yargının önüne çıkmalarıdır. Beklentimiz, Trump yönetiminin bu terör örgütüyle ilgili somut adımlar atmasıdır."

Ankara-Şam teması olur mu?

Şam rejimi ile doğrudan resmi bir temas söz konusu değil. Fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır.

Cumhur ittifakı

 

Katılmak isteyen başka aktörler olursa, 'Cumhurun İttifakı', adı üstünde herkese açık. Bütün cumhuru kapsaması arzu edilir.

"Türkiye kendi ulusal çıkarları için gereğini yapmaktadır"

İkide bir önümüze 'Afrin operasyonu durmalı, şöyle, böyle olmalı...' gibi açıklama getirenlere cevabımız budur; Kimseye bir izahat borcumuz yok. Türkiye Cumhuriyeti kendi ulusal çıkarları için gereğini yapmaktadır.