İbrahim Kalın, Medyaya Sert Çıktı

İbrahim Kalın, Medyaya Sert Çıktı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 'Bazı medya organları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kişiliğini, ailesini ve özel yaşamını hedef alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle saldırılar yaşanmıyor' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi'nin (SETA DC) 5'inci yıllık konferansında konuştu. Kalın, konuşmasında Türkiye'nin Suriye meselesine yaklaşımı, IŞİD, AB, ABD ve Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerinin yanı sıra birçok konuya değindi.

DAEŞ'in ilerleme sağlamasından Suriye'de rejimin yarar sağladığına vurgu yapan Kalın, rejimin Suriye halkına yönelik katliamlarına devam ettiğini ve komşu ülkelere yönelik güvenlik tehdidinin azalmadığına dile getirdi.

"Eğit donatın sonuçlarını yakın zamanda göreceğiz"

Kalın, Şimdi Suriye meselesinde yeni bir momentum var. Bir kaç ay önce ABD ile imzaladığımız Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasına yönelik program üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, program şu anda faaliyette ve yakın bir zamanda sonuçlarını göreceğiz" şeklinde konuştu.

"Endişe dile getirmek Mısır yönetimine güçlü mesaj göndermiyor"

Mısır'da demokratik yollarla seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik 2013 yılındaki darbe ve sonrasında yaşananların Mısır'ın geleceğine yönelik umutları kararttığına vurgu yapan Kalın, Abdulfettah Sisi yönetiminin onlarcası cezaevinde bulunan binlerce kişiyi öldürdüğünü, gazete ve medya kuruluşlarını kapattığını, haksız toplu idam kararları verdiğini hatırlattı. Kalın, "Geçen hafta Muhammed Mursi ve 105 kişiye verilen idam kararı bazı insan hakları örgütlerinin de ifade ettiği gibi adalet sistemi faciasıdır" dedi.

İdam kararına sessiz kalındığına da işaret eden Kalın, mahkemenin kararından sadece endişe duyulduğunu ifade etmenin Mısır yönetimine güçlü bir mesaj göndermediğini kaydetti.

"Silahların bırakılması en önemli safha olmayı sürdürüyor"

Kalın, Kürt sorunun çözümünde PKK'nın ön koşulsuz olarak silahsızlandırılmasının önemli bir unsur olduğunu belirterek, "Çözüm sürecinde silahların bırakılması konusu hala en önemli safha olmayı sürdürüyor" dedi.

"Mısırlılar her zaman ülkemize gelebilir"

Kalın, Türkiye-Mısır ilişkileri üzerine yöneltilen soruya verdiği yanıtta, "Mısır halkıyla hiçbir sorunumuz yok, ne zaman Türkiye'ye gelseler onlara 'ehlen ve sehlen (hoşgeldiniz), burası sizin eviniz diyeceğiz' dedik. Ne zaman isterlerse ülkemize gelebilirler" ifadelerini kullandı.

'Dünyanın hiçbir yerinde böyle saldırılar yok'

Kalın'a Türkiye'deki medya özgürlüğüne ilişkin soruları da yanıtladı.

Türkiye'de her gün çok sayıda gazete ve derginin, onlarca televizyon kanalının görüşlerini serbestçe dile getirdiklerini belirten Kalın, bazı medya organlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişiliğini, ailesini ve özel yaşamını hedef aldığını kaydederek, dünyanın hiçbir yerinde demokratik toplumlarda böyle seviyesizce saldırıların, karalama kampanyalarının ve şantajın yaşanmadığını dile getirdi.