İbadi Almanya'ya Gidiyor

İbadi Almanya'ya Gidiyor

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Almanya'yı ziyaret ederek Başbakan Angela Merkel ile görüşecek. Merkel ve İbadi başkent Berlin'de bir araya gelecek. Masadaki en önemli konu IŞİD ile mücadele.

Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Almanya ziyareti başlıyor. Ziyaret kapsamında İbadi bugün Başbakan Angela Merkel ile Berlin’de Başbakanlık Sarayında bir araya gelecek.

İkili arasında yapılacak görüşmede en önemli gündem maddesi IŞİD ile mücadele konusu. Masada ayrıca iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari anlaşmalar ile Irak ordusuna yapılacak silah ve lojistik destek yer alıyor.

Almanya Başbakanı Merkel, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı İbadi ile Irak’taki çeşitli grupların birlikte daha iyi nasıl çalışabilecekleri ve düşüncelerini daha iyi nasıl ifade edebilecekleri konusunda yoğun görüşmeler yapacağını söylemişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yaptıkları yardımlarda ve ülkeye destek verdikleri tüm konularda Bağdat’taki merkezi hükümet ile istişare içinde olduklarını vurgulayan Merkel, İbadi ile yapacağı görüşmenin Irak’taki tüm grupların çıkarlarının korunması ve kapsayıcı olunması yönünde olacağını vurgulamıştı.

IKYB’ye silah yardımı meselesi

Almanya'nın IŞİD ile mücadele için IKBY'ye silah yardımında bulunması meselesi de görüşülecek konular arasında.

Almanya hükümeti, Federal Meclis’te oy çokluğu ile alınan bir kararla IKYB’ye silah yardımı yapılmasını kabul etmişti.

Almanya, IŞİD'le mücadele kapsamında gönderdiği silahların kullanımı için 32 Peşmerge'yi de Bavyera'daki bir alayda eğitti.

Almanya ilk etapta IKBY'ye 4 bin G3 piyade tüfeği, 4 bin p1 tipi tabanca, 20 milan tanksavar, 120 bazuka, 20 MG 3 makineli tüfek, 50 sinyal tabanca, 5 bin el bombasının yanı sıra 15 seyyar mutfak, 75 çadır, 170 kişisel sıhhi yardım malzemesi göndermişti.

Alman hükümeti IKBY'e silah yardımında bulunma kararını 31 Ağustos'ta almıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA