Husilerin Zaferi Yemen’de Yeni Bir Sayfa Açıyor

Husilerin Zaferi Yemen’de Yeni Bir Sayfa Açıyor

Yemen’de yolsuzluk ve mezhepçilik yapmakla suçladıkları hükümeti devirmeyi başaran Husiler “barış ve ortaklık anlaşması”nı imzaladı...

Yemen’deki hükümetin devrilmesi için haftalardır protesto gösterileri düzenleyen, eylemlerini başkent Sana’a’ya yayıp rejim güçleriyle girdikleri silahlı çatışmalar sonrasında hükümet binalarını, radyo ve televizyon istasyonlarını ele geçirmeyi başaran Husilere bağlı Ensarullah hareketinin, Yemen’deki gruplarla birlikte bir “barış ve ortaklık anlaşması” imzaladığı bildirildi.

BM temsilciliğinin ara buluculuğuyla Yemen başkanlık sarayında bir araya gelen Husi liderleri ve diğer siyasi grupların temsilcileri ulusal uzlaşma konferansı düzenlemeyi kararlaştırdı.

Yemen Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre,  “Ulusal Diyalog Konferansı” temelinde “barış ve ortaklık anlaşması” imzalandı.

Yemen Başkanlık Sarayı’nda devlet başkanı Abdrabuh Mansur Hadi, BM temsilcisi Cemal Benumar, Husi liderler ve diğer siyesi parti temsilcileri imza törenine katıldılar.”

Ulusal barış ve ortaklık anlaşması”nın imzalanmasıyla ilgili bir konuşma yapan Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi “yaşanan krizin üstesinden gelmek üzere nihai bir anlaşmaya vardık” dedi.

BM temsilcisi Benumar da, bir ay içinde yeni bir hükümetin kurulmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Anlaşma sonrasında Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi’nin Husilere bağlı Ensarullah hareketinden kendisine danışmanlar atayacağı bildirildi.

Ayrıca anlaşmaya göre, Yemen Cumhurbaşkanının istifa eden Muhammed basindawa yerine üç gün içinde tarafsız ve hiçbir gruba mensup olmayan birini başbakan olarak ataması kararlaştırıldı.

Husilerin lideri Abdulmelik el Husi’nin iki temsilcisinin imza attığı anlaşma sonrasında, Ensarullah hareketi tarafından ele geçirilen hükümet binası ve diğer devlet kurumlarını geri teslim edilmesi, protesto amacıyla kurulan kampların kaldırılması kararlaştırıldı.

Ensarullah hareketi ayrıca başkent Sana’a’da şiddetli çatışmalar sonrasında ele geçirdiği silahlı kuvvetler genel komutanlığına bağlı altıncı askeri birlik, dördüncü tugay ve savunma bakanlığı binalarını boşaltmaya başladığı bildirildi.

Ensarullah savaşçıları ayrıca Parlamento binası, Merkez  Bankası ve  sivil havacılık dairesini de ele geçirmişlerdi.

VELFECR