Hürriyet'in başörtüsü cinsel dayatmadır haberi

Hürriyet'in başörtüsü cinsel dayatmadır haberi

Hürriyet'in başörtüsü cinsel dayatmadır haberi

Hürriyet'ten Cansu Çamblıbel, Türkiye'de sosyal psikolojinin kurucularından olan Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ile ortaokulda başörtüsü serbestisini konuştu.

"10 yaşta örtünme cinsel dayatmadır. Ayıptır"başlığıyla verilen haberde Kağıtçıbaşı'ya"Ortaöğretimde türbanın serbest bırakılmasının sizce en sorunlu tarafı nedir?" sorusunu soran Çamlıbel,  çocukların cinsellikle erken tanıştırıldığına dair bir cevap aldı. Dr. Kağıtçıbaşı başörtüsü serbestisiyle ayrıca, kadın-erkek ilişkisinin doğal gelişime zarar verildiğini de savundu.

"CEVAP CİNSELLİKLE İLGİLİ"

"Kız çocukları neden saçlarını örter? Tam bir cevap verilemiyor, çünkü aslında cevap cinsellikle ilgili. Ben bunun o yaşa indirilmesini çocuk gelişimi bakımından fevkalade yanlış buluyorum. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki o yaştaki ilişkiler eşitlikçi ve insancıl ilişkiler şekline girmeye başlar. Kız-erkek ayırmadan çocuklar birbirlerini arkadaş olarak görür. Gerek oyunda gerek sınıf içinde çocuk bu şekilde gelişir. Çok daha sonra çocukluktan buluğ devresine geçtikten sonra cinsel kimlik ön plana çıkar.

"BU ÇOCUĞA VAKTİNDEN ÖNCE CİNSELLİĞİ ÖĞRETMEKTİR"

Erken yaşlarda çocuğa türban gibi simgesel özelliği olan bir giyim tarzını vermek, özendirmek veya dayatmak aslında çocuğa vaktinden evvel cinselliği öğretmektir. Cinselliği çocuğa indirmek ayıptır. Cinsellik bazında bir ilişki 10 yaşındaki bir çocuğa yakışmıyor. Aslında en büyük sorun kız çocuğunun erkek çocuktan ayrılması. Halbuki cinsiyete dayanmayan, hele cinselliğe hiç dayanmayan yakın arkadaş ilişkileri olabilmeli ki o çocuk ileride topluma katıldığında herkese eşit gözle baksın."

"KADIN-ERKEK İLİŞKİSİ SIKINTIYA GİRİYOR"

Cansu Çamlıbel, Çiğdem Kağıtçıbaşı'nın bu sözlerini bir adım öteye taşıyarak, "Bu tür bir koşullanmayla büyüyünce kadın-erkek ilişkisinin doğal gelişimi de bir anlamda sıkıntıya girmiyor mu?" sorusunu da yöneltti.

Hem de nasıl. Nitekim bunu psikiyatrlar iyi bilir. Cinsellik korkulacak ve uzak durulması gereken bir şey gibi konumlandırılıyor. Bunlar fazla yüksek sesle tartışılamıyor bile. Biz toplum olarak daha çok ahlak boyutuyla ilgiliyiz bu ilişkilerin. Aslında İslamiyet cinselliğe çok toleranslıdır. Mesela Katoliklikte rahipler, rahibeler cinsellikten uzak durur. Bizde öyle bir şey yoktur.