Hürriyet: "‘Ala’nın İstifasını Yıldırım İstedi"

Hürriyet: "‘Ala’nın İstifasını Yıldırım İstedi"

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın istifasını Başbakan Binali Yıldırım’ın istediğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla son gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Geçen hafta istifa eden Ala’nın görevi bırakmasının arkasındaki nedenin Cumhurbaşkanı tarafından ‘performans’ olarak açıklandığını kaydeden Zeyrek, bunun sebebini de 2 başlıkta inceledi:

“Birincisi ve uzun vadeli olanı güvenlikle ilgiliydi. Ala’nın göreve gelmesinden sonra Türkiye çok ciddi olaylara sahne oldu. Bir taraftan güvenlik ve iç istihbarat servislerindeki FETÖ unsurlarıyla baş etmeye çalışan Ala, 20 Temmuz 2015 günü Suruç saldırısı ile başlayan bir terör dalgası ile de karşı karşıya kalmıştı. Ancak, PKK’nın ve IŞİD’in katliamları, çok sayıda saldırı önlense de büyük kayıplara yol açtı ve ‘istihbarat ve güvenlik zaafını’ güncel bir soru işareti olarak hayatımıza soktu.

'CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'IN BEKLEDİĞİ HIZA ULAŞILAMADI'

İkinci konu ise 17 Aralık 2015 gününden itibaren yoğunlaşan FETÖ ile mücadele konusuydu. Bu mücadelede en önemli bilgi kaynağı MİT ve Ala’nın başında bulunduğu ekipti. Büyük mesafe katedildi. Ancak 15 Temmuz gecesi kanlı bir kalkışmanın olması engellenemedi. Bu kalkışmanın ardından başlayan süreçte de FETÖ’nün hızlı bir şekilde devletten temizlenmesi öngörüldü. OHAL ilan edilerek kurumlara büyük imkânlar sunuldu. Yine de Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın beklediği hıza ulaşılamadı.

'ŞIK VE KOLAY OLMAZDI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yıllardır birlikte çalışan bir ismin görevden alınması şık ve kolay olmazdı. Yıldırım, durumu Ala ile görüştü ve yapmak istediğini anlattı. Ala’nın işbirliği yapmayı taahhüt etmesi üzerine Yıldırım konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taşıdı. Erdoğan da Yıldırım’ın eleştirilerini ve çözüm önerisini haklı buluyordu ve düğmeye bastı. Ala da istifasını sundu. Erdoğan, Çin’e giderken bu süreci şöyle özetledi: “Sayın Başbakan, mesai arkadaşlarıyla veya kendi istişareyi yapmış olduğu arkadaşlarıyla, nitekim sonunda benimle de istişarede bulunmuştur. Ve ortaya sürmüş olduğu tezler haklı. Bu arada İçişleri Bakanımız da, Sayın Ala, bu süreç içerisinde kendileri de istifasını vermek suretiyle böyle bir değişim bu süreç içerisinde yapılmıştır.“