Hükümetten flaş adım! Balyoz ve Ergenekon...

Hükümetten flaş adım! Balyoz ve Ergenekon...

Yalçın Akdoğan'ın "milli orduya kumpas kurduğu" yönündeki sözlerinin ardından MGK'da Genelkurmay Başkanı Özel Balyoz ve Ergenekon davalarının yeniden bakılması gerektiği yönündeki görüşlerini dile getirdi.

abah'tan Nafiz Karaman'ın haberine göre, Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın cemaatin "milli orduya kumpas kurduğu" yönündeki açıklamalarının hemen ardından konu MGK gündemine de taşındı.
İstanbul merkezli operasyonda delil üretildiği, tapelere ekleme yapıldığı iddialarını hatırlatan Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, aynı iddiaların Balyoz ve Ergenekon davalarında da bulunduğunu, bu davalara yeniden bakılması gerektiği yönündeki görüşlerini dile getirdi. Geçen günlerde askerlerin yeniden yargılanması ile ilgili önemli bir adım atıldı. Genelkurmay hukukçularıyla Anayasa Mahkemesi'nden bazı yetkililerin bireysel başvuruyla yeniden yargılama yolunun açılması konusunda bir araya gelip, bunun hukuken mümkün olup olmadığı, olursa neler yapılması gerektiğini ele aldıkları bildirildi. Askerlere yeniden yargılama yolu açılırken son derece dikkatli olunacak. Meşru hükümetin iş yapmasını önlemeye, bir darbe ile düşürmeye çalışanlarla, bunlarla hiçbir ilgisi olmadığı halde işin içine dahil edilenler birbirinden ayrılacak. Gerçekten masum olan, hakkında delil üretilerek suçlu gösterilen askerlerin tahliyesi sağlanacak. Yeniden yargılama yoluyla böyle bir sonuç alınması mümkün görünmüyorsa hükümet gerekli yasal düzenlemeleri yapmayı gündemine alacak. Bu konuda çıkartılması gereken yasaları hazırlayıp Meclis gündemine taşıyacak. 17 Aralık operasyonu için kimsenin haberi olmadan düğmeye basılması nedeniyle adli kolluk yönetmeliğinde bir değişiklik yapılmıştı. Düzenleme ile adli kolluk görevi yapan polis ve jandarmaya, "adli olayları, yakalama, gözaltı, arama gibi operasyonları derhal üst amirlerine bildirme" zorunluluğu getirildi. Yönetmelikte yapılan bir başka değişiklik ise Savcılara da, "CMK'nın iletişimin tespiti, dinlemesi ve kayda alınmasını düzenleyen 135/6. maddesindeki rüşvet, kaçakçılık, silahlı örgüt başta olmak üzere katalog suçlar nedeniyle yapacakları soruşturmaları, bu soruşturmaların bütün aşamalarını Başsavcılarına yazılı bildirme" zorunluluğu getirildi.
CMK'YA TAŞINIYOR
Danıştay yönetmeliğin durdurulması kararı verince hükümet konuyu CMK'ya taşımayı gündeme aldı. Düzenlemenin tasarı ya da teklif olarak Meclis gündemine taşınmasının planlandığı öğrenildi. Adli kolluk ile ilgili hükümler CMK'nın 164'üncü maddesinde düzenleniyor. Yasal bir düzenlemenin gündeme gelmesi halinde öncelikli olarak bu madde değiştirilecek. Yürütmesi durdurulan yönetmelikteki hükümler bu maddeye taşınacak. CMK'nın 164'üncü maddesi, "Soruşturma işlemleri, Cumhuriyet savcısının emir ve talimatları doğrultusunda öncelikle adlî kolluğa yaptırılır. Adlî kolluk görevlileri, Cumhuriyet savcısının adlî görevlere ilişkin emirlerini yerine getirir. Adlî kolluk, adlî görevlerin haricindeki hizmetlerde, üstlerinin emrindedir" hükmünü içeriyor.
BALYOZ'DA YENİDEN YARGILAMA TALEBİ
Balyoz davasında hükümet üyelerinin yargılamanın yenilenebileceği açıklamaları üzerine mahkum olan askerler İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılama için dilekçe yağdırmaya başladı. Ayhan Gedik, Ferhat Çolpan, Ümit Özcan, İsmail Çelikcan, Levent Kerim Uça, Doğan Temel, Hayri Günel, Recep Rıfkı Durusoy, Mehmet Cem Kızıl ve Sencer Başat'ın avukatı üstlenen Hakan Tunçkol müvekkilleri adına İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yeniden yargılama talep etti. Dilekçede, "Hükümet üyeleri bile yeniden yargılama yapılabilir diyorsa, MGK'da davanın yenilenmesi gerektiği konuşuluyorsa. yenilenmesi kaçınılmaz" dedi. Ergenekon'da müebbet hapis cezası alan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da tahliye talebinde bulundu. Bu arada, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin, "yeniden yargılama" taleplerini topluca değerlendireceği ve yasa kapsamında bu taleplerle ilgili yeni bir heyet oluşturulabileceği öğrenildi.