Hükümetin ilk 'Çözüm' zirvesi

Hükümetin ilk 'Çözüm' zirvesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 62'inci Hükümet, çözüm sürecini değerlendirmek üzere ilk toplantısını yapıyor. Heyetin yeni üyeleri Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan da toplantıya katılıyor.

Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığı ile göreve başlayan 62'inci Hükümet, 2013 yılı başında Kürt sorununun çözümü için başlatılan sürece ilişkin ilk toplantısını yapıyor. Geniş kapsamlı yapılan toplantıya süreçte koordinasyon görevi verilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanısıra hükümetin yeni üyelerinden Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile Ali Babacan da katılıyor. Toplantıda ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer alıyor.

Gündemde yol haritası var

Toplantının en önemli gündem maddesi Hükümet'in Eylül ayı içinde çalışmalarını tamamlamayı hedeflediği çözüm sürecine ilişkin yol haritası. Sürece devlet garantisi sağlayan çerçeve yasanın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce çıkarılmasının ardından Hükümet yol haritası üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. Yol haritasında İmralı cezaevindeki PKK lideri ABdullah Öcalan ile görüşmelerin "müzakere" yöntemiyle devam etmesine ilişkin adımlar atılması, PKK'nın silah bırakması, örgüt mensuplarının Türkiye'ye dönüp toplumsal hayata kazandırılması gibi sürecin önemli aşamalarının tarif edilmesi ve bir takvime bağlanması bekleniyor. Hükümet yol haritası tamamlandıktan sonra bunu ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunacak. 

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay yol haritasında bir gecikme olup olmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtladı. Atalay, yol haritası için Meclis'in açılış tarihinden öncesini işaret etti: 

''Oradaki takvimi de şöyle görmek lazım, bir niyet olarak, belki bir beklenti olarak, temenni olarak, yani Meclis açılmadan, 1 Ekim'den önce, Eylül sonuna kadar, bir yol haritası çıkarılabilirse iyi olacak. Benim kendi ifademdir o. Yoksa kesinleşmiş tarihler verme anlamında değil o. Ama yasa çıktıktan sonra yaz dönemini daha çok yol haritası ve eylem planı çalışması şeklinde biz planladık. Şu anda da bir aksama olmaz''

Atalay, Başbakanın bizzat bu işin koordinasyonunu üstlenmesinin önemli olduğunu belirterek, ''Ne kadar önem verileceğinin bir ifadesidir. İlgili arkadaşlarımız şu anda zaten bu çalışmanın içindeydi, önceden beri de içindeydiler. Dolayısıyla ben burada hiç bir aksama görmüyorum. Esasen yasa çıktıktan sonra, ki Meclis'in yüzde 80'inin desteği ile çıkmıştır, bu konuda bundan sonra da bir zaaf olmaz. Bunu biz çok ciddiye alıyoruz, bu yürüyecektir'' ifadesini kullandı.

Davutoğlu Özel ile görüştü

Bu toplantı öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile biraraya geldi. Özel hafta başında, yol haritası kapsamında atılacak adımlara ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgisi olmadığını söylemişti. 

Kaynak: Al Jazeera ve Ajanslar