HÜDAPAR'dan HDP Sorusuna Yanıt

HÜDAPAR'dan HDP Sorusuna Yanıt

HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu 'HDP'yle ittifak yapar mısınız?' sorusunu Bidebunudinle programında yanıtladı

AK Parti'yle MHP, ittifaka ilişkin çalışmalarını tamamladı, uzlaşma sağlandı ve ittifakın adı 'Cumhur İttifakı' oldu. İktidar partisi ve en büyük destekçisinin ittifak konusunda anlaşmasının ardından, gözler muhalefet partilerine çevrildi. Partiler arasında görüşmeler yapılsa, mesajlar verilse de şu ana kadar ortaya çıkan ciddi bir ittifaktan söz etmek mümkün değil.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hatırı sayılır bir kitleye hitap eden Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk'e söylediği "İttifak için tekliflere açığız" sözleri de, oldukça konuşulan konulardan birisiydi.

'İÇERİĞİNE BAKARIZ'

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan Zekeriya Yapıcıoğlu, bir ittifakın içinde nasıl ve kimlerle yer alabileceklerini anlattı.

"Bizim, herhangi bir partiden ittifak teklifi beklentimiz yok" diyerek sözlerine başlayan Yapıcıoğlu, "Fakat, kural olarak, prensip olarak, hiçbir şekilde şu veya bu partiyle ittifak içine girmeyiz diye bir sözümüz de yok. Bize herhangi bir partiden ittifak teklifi gelirse, teklifin içeriğine bakarız. Eğer değerlendirilmeye değer bir teklif olduğu kanaatine varırsak, ona göre bir tavır takınırız ve cevap veririz" ifadelerini kullandı.

HDP'YLE İTTİFAK

Yapıcıoğlu, "HDP'yle ittifak yapar mısınız?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Eğer, bahsettiğimiz ittifak, siyasi bir ittifaksa, ortak siyasi hedeflere yürümek üzerine kurulu bir ittifaksa yan yana gelemeyiz ama seçim ittifakı yapıyorsak, 'ittifak yapmayız' demeyiz."

'AK PARTİ — MHP İTTİFAKI KÜRT SEÇMEN ÜZERİNDE ÇOK FAZLA OLUMSUZ ETKİ YAPMAZ'

AK Parti ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı'nın Doğu ve Güneydoğu'daki Kürt seçmen üzerinde nasıl bir etki yarattığına dair değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, "AK Parti — MHP ittifakı başta olmak üzere, bölgede siyaset çok açıktan tartışılan bir gündem değil. Bir suskunluk var. Anketlerde bile insanlar görüşlerini açık açık söylemekten imtina ediyorlar. AK Parti'nin MHP ile ittifak kurması, çok fazla olumsuz bir etki yapar düşüncesini abartılı buluyoruz" dedi.

'İKTİDARIN 25 EYLÜL REFERANDUMUNA TAKINDIĞI TAVIR…'

HÜDAPAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, AK Parti tabanını asıl etkileyen olayın, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül 2017'deki bağımsızlık referandumuna, iktidarın verdiği tepki olduğunu ifade etti. Yapıcıoğlu, şunları söyledi: "Kürt seçmeninin oylarına etki edecek başka şeyler var. O da, 25 Eylül 2017'de, Irak Kürdistan'ındaki bağımsızlık referandumuna, AK Parti'nin takınmış olduğu tavırdır. Bizim gözlemlerimize göre, AK Parti tabanınında olumsuz bir etki oluşturdu."

'AFRİN OPERASYONU OLUMSUZ ETKİLEMEDİ DİYEMEYİZ'

YPG'nin kontrolündeki Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'nın Kürt seçmen üzerindeki etkisine de değinen Yapıcıoğlu, "Afrin operasyonunun da olumsuz anlamda bir etkisi olmadığını söylemek doğru olmaz. Fakat 25 Eylül referandumundaki kadar ciddi bir etki yarattığını söyleyemeyiz" diye konuştu.

doğruhaber