Hüda Par'dan Maliye Bakanına  'Şans Oyunları'  Tepkisi

Hüda Par'dan Maliye Bakanına 'Şans Oyunları' Tepkisi

Maliye Bakanının, şans oyunları ile ilgili açıklamasına tepki gösteren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Eyyüp Yanaç, devletin anayasal görevinin ailelerin yıkılmasına sebep olan kumarı toplum hayatından çıkarmak olduğunu söyledi.

HÜDA PAR Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eyyüp Yanaç, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, şans oyunları ile ilgili yaptığı "Yasal olarak oynanan şans oyunlarında cazibeyi arttıracağız.” açıklamasına sert tepki gösterdi.
 
Toplumun kumarkolik hale getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Yanaç, ailelerin daha fazla parçalanmaması için devlet eliyle kumar oynatılmasının tamamen ortadan kaldırılması ve kumara giden yolların da kapatılması gerektiğini söyledi.
 
“Açıklamayla kumar adeta teşvik edilmiştir”
 
Bakan Ağbal’ın açıklamasını talihsizlik olarak niteleyen Yanaç, “Maliye Bakanı Naci Ağbal, şans oyunlarının cazibelerinin artırılacağıyla ilgili bir beyanatta bulundu. Bu beyanatı bir talihsizlik olarak görüyoruz. Bunun, bu topluma söylenmemesi lazım. Çünkü toplumun geleceğine ilişkin umut ve beklentileriyle tezat halindedir. Toplum değerlerine uygun bir takım girişim ve projeler beklerken sayın bakan bu açıklamasıyla kumarı gibi toplumumuzda hastalık olarak nitelendirilebilecek bir problemi adeta teşvik etmiştir veya etmeyi düşünmektedir.” dedi.
 
“Bu nasıl söylenebiliyor”
 
Bakan Ağbal’ın açıklamasını kabul etmediklerini ve ifadelerini düzeltmesi gerektiğini belirten Yanaç, “Halk bu konuda tepkilidir. Çünkü bu aynı zamanda ailelerin devlet eliyle yıkılması, parçalanması anlamına gelmektedir. Düşünebiliyor musunuz; devlet diyor ki, ‘elimdeki imkânları kullanarak kumarı daha cazip hale getireceğim, insanlar gelsin ve benim kontrolümde daha fazla kumar oynasın.’ bu nasıl söylenebiliyor? Anlamak mümkün değildir. Kumarın en büyük hastalıklardan bir tanesi olduğuyla ilgili hiç kimsenin şüphesi yoktur.” diye konuştu.
 
“Toplumun kumarkolik hale getirilmesi kabul edilemez”
 
Açıklamasının devamında Yanaç, şunları söyledi: “Kamunun elinde olmayan diğer kumar oynatıcıları da devletin bu hamlesine karşı daha cazip teklifler sunacaktır. Bu sefer toplum tamamen kumarkolik mi olacak? Bu kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu da aynı zamanda hükümetin halktan kopuk olduğunun ve gittikçe halka yabancılaştığının bir işaretidir. Böyle bir toplumda, değerlerimizle muhalif olan kumar ve benzeri şans oyunlarının hâlen daha var olması bile büyük bir ayıptır. O yüzden devletin eliyle kumar oynatılmasının tamamen ortadan kaldırılması ve kumara giden yolların da kapatılması lazım gelir.”
 
“Halkımızın değerlerine uygun yaklaşım ortaya koymak gerekir”
 
Devletin, halkın değerlerine uygun projeler üretmesi gerektiğine işaret eden Yanaç, “Bunları kanunen ortadan kaldırmak yetmiyor. Halkı bilinçlendirerek, eğitim vererek basın yoluyla ve çeşitli bir takım kamu spotlarıyla kumarı toplumun gündeminden uzaklaştırmak lazım. Daha fazla ailelerin, yuvaların yıkılmasının önüne geçmek lazım. Bu aynı zamanda devletin anayasal bir görevidir. Çünkü devlet anayasa da, ‘devlet gençlerin ve toplumun çeşitli kesimlerinin müptela olduğu bir takım olumsuz şeylerin tedbirlerini alır’ diyor. Devlet bu konuda doğru adım atmalıdır. Halkımızın değerlerine muvafık, ona uygun bir proje, yaklaşım ortaya koyması gerekir. Sayın bakanın bu açıklaması her şeyden önce Maliye Bakanlığı ismine yakışmamıştır.” ifadelerini kullandı.