HÜDA PAR'dan Cizre ve Aralık 2014 Saldırı Raporu

HÜDA PAR'dan Cizre ve Aralık 2014 Saldırı Raporu

6 – 8 Ekim olaylarında Hür Dava Partisi üye ve teşkilatlarına dönük yoğunlaşan saldırılar Aralık'ta da devam etmiştir. Bu doğrultuda Aralık ayında içlerinde vahim Cizre saldırısının da olduğu aşağıda yer verilen 6 PKK saldırısı ve 1 yasadışı dinleme olayı

ür Dava Partisi Araştırma ve Geliştirme Birim Başkanlığı

Giriş

6 – 8 Ekim olaylarında Hür Dava Partisi üye ve teşkilatlarına dönük yoğunlaşan saldırılar Aralık'ta da devam etmiştir. Bu doğrultuda Aralık ayında içlerinde vahim Cizre saldırısının da olduğu aşağıda yer verilen 6 PKK saldırısı ve 1 yasadışı dinleme olayı tespit edilmiştir.

Bu raporda saldırı, taciz ve yasadışı dinleme olayları kronolojik olarak özetlendikten sonra, 27 Aralık 2014 tarihinde gerçekleşen vahim Cizre saldırısına ayrıntılı bir şekilde yer verilecektir.

10 Aralık 2014 – Diyarbakır Dicle Üniversitesinde Standa Saldırı: Diyarbakır Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü üyelerinin 2015 Şubat ayında yapılacak olan Kutlu Doğum Siyer Sınavı standı sabah saatlerinde PKK yandaşı öğrenciler tarafından Eğitim Fakültesinden kaldırılmak istenmiş, bir süre üniversitede gerginlikler yaşanmıştır.

13 Aralık 2014 – Şırnak Cizre'de Silahlı Saldırı: 25 Kasım'da DBP'li bir grup tarafından Silopi'de yapılan eylemde, çarşaf giydirilip elleri zincirlenen kadınlar üzerinden tesettüre ve islamın değerlerine saldırı yapılmasını, karalanmasını protesto amacıyla 13 Aralık'ta Cizre'de yapılan basın açıklamasının ardından Şırnak'ın Cizre ilçesi Nur mahallesinde ikamet eden Hür Dava Partisi üyeleri ile mütedeyyin kişilerin  evlerine gece saatlerinde 3-4 saat boyunca uzun namlulu silahlarla saldırı gerçekleştirilmiştir. Ölen ve yaralanın olmadığı bu saldırıda güvenlik güçleri olaya müdahale etmemişlerdir.

Saldırı öncesi trafolar patlatılmak suretiyle mahallenin elektriği kesilmiş, mahalle haftalarca elektriksiz bırakılmıştır. Trafolar yenilenemediğinden mahalleye halen elektrik verilmemiştir.

21 Aralık 2014 – Siirt Cemiyet Binasında Böcek: Hür Dava Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Mustazaflar Cemiyeti Siirt şubesinde yapılan tadilat nedeniyle elektrik prizlerinin değiştirilmesi esnasında iki adet dinleme cihazı düzeneğine rastlanmış, konuya ilişkin 30 Aralık tarihinde cemiyet yetkilileri tarafından bir basın açıklaması yapılmıştır.

27 Aralık 2014 – Şırnak'ın Cizre İlçesinde 8 Saat Süren Silahlı Saldırı: Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Nur Mahallesine gelen bir grup PKK militanı gece saat 03.00'te uzun namlulu silahlarla Hür Dava Partisi üyesi 20 ailenin evlerine saldırı gerçekleştirmiş, saldırı sonucu iki evde yangın çıkmış, saldırılarda parti üyemizin babası 65 yaşındaki Abdullah DENİZ yaşamını yitirmiştir. Yanıbaşlarında gerçekleştirilen bu saldırıyı 8 saat boyunca seyretmekle yetinen güvenlik güçleri saldırıyı önlemek için hiçbir müdahalede bulunmamıştır.

28 Aralık 2014 – Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Taciz Ateşi: 27 Aralık'ta gerçekleştirilen saldırı sonrası ayın 28'inde de gece yarısından sonra Hür Dava Partisi üyelerinin ve yakınlarının evlerine taciz ateşi açılmıştır.

28 Aralık 2014 – Şırnak Merkez'de Parti Üyesinin Evine Molotoflu Saldırı: Şırnak merkez Bahçelievler mahallesinde ikamet eden parti üyesi A.O'nun evine geceyarısından sonra molotof atılmış, çıkan yangın evdekiler tarafından söndürülmüştür.

31 Aralık 2014 – Diyarbakır Çınar İlçe Encümen Adayının Evine Silahlı Saldırı: Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Hür Dava Partisi 2014 yerel seçimlerinde ilçe encümen adayı Y.D'nin evine silahlı saldırı gerçekleştirilmiş, saldırganlar beş el silah sıktıktan sonra uzaklaşmışlardır. Saldırı sırasında polis ve jandarmaya haber verilmiş, kolluk görevlileri kendisine sadece evden çıkmamasını tembihlemekle yetinmişlerdir.

2014 yılının Aralık ayında gerçekleşen saldırı, taciz, tehdit ve dinleme olayları bu şekildedir. Bundan sonra, 27 Aralık'ta Cizre'de uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen ve 8 saat devam eden saldırılar ayrıntılı bir şekilde ele alınacaktır.

27 Aralık Cizre Saldırıları
6 – 8 Ekim olaylarından sonra Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Nur ve Sur mahallelerinin etrafına PKK yandaşları tarafından hendekler kazılmış, sözkonusu mahallelerde kendilerine YDGH adını veren gruplar uzun namlulu silahlarla gezmeye başlamışlarıdr. Mahalle giriş ve çıkışlarını kendi kontrolleri altına almak ve halkı korkutup sindirmek için sokaklarda yol kesmektedirler.

13 Aralık'ta Cizre merkezde Silopi'de tesettüre ve islamın şiarlarına yapılan hakareti kınamak amacıyla yapılan basın açıklaması ve ardından yaşanan pkk'nin silahlı saldırısı bölgede tansiyonu yükseltmiştir. DBP Cizre ilçe eşbaşkanı Ali AKDENİZ 26 Aralık günü Hür Dava Partisi Cizre ilçe teşkilatımızla görüşmüş, 13 aralıkta yapılan basın açıklamasından dolayı rahatsız olduklarını beyan özür beyanında bulunulmasını istemiştir. Bu görüşmede adeta gece gerçekleştirilecek saldırının sinyalini vermiştir.
Görgü tanıklarından alınan bilgilere göre, saldırının gerçekleştiği gece dağ kadrosuna mensup bazı PKK militanları, Nuh Mahallesi İdil Caddesi üzerinde bulunan Dalmış Petrol civarında bir kamyondan inerek mahalleye dağılmışlardır. Silahlı militanların mahalleye dağılmasını kolaylaştırmak için HDP milletvekili Faysal SARIYILDIZ ve HDP ilçe başkanı Ali AKDENİZ ev ev dolaşarak kadın ve çocukları sokağa çıkmaya teşvik etmiştir.

Saldırı hazırlıkları tamamlandıktan sonra Aralık ayının 26'sını 27'ye bağlayan gece saat 03.00 sıralarında elektrik trafoları devre dışı bırakılarak, Şırnak'ın Cizre İlçesi Nur Mahallesi Özkan Caddesi Sultan Sokak'ta bulunan Hür Dava Partisi üyesi 19 aile evi, 1 dernek binası ve 1 camiye PKK'nin dağ kadrosu militanlarının da desteğiyle uzun namlulu ağır silahlarla saldırı başlatılmıştır.

Nur Mahallesi'ndeki Botan Caddesi ile Özkan Caddesi üzerinde YDG-H ve YDGK-H üyeleri tarafından kurulan yol kesme çadırına herhangi bir saldırı olmamasına rağmen PKK'nin haber ajansı olan ANF'de, çadıra saldırı olmuş şeklinde yalan haberler yapılmak suretiyle evlere saldırılara gerekçe oluşturulmak istenmiştir.

Saldırılar devam ederken, 05.00 dolaylarında, saldırı altındaki halk tarafından emniyet birimleri aranmış; ancak kolluk güçlerinin bilgisi dahilinde ve gözleri önünde gerçekleşen ve saatlerce süren saldırıya hiçbir müdahalede bulunulmamıştır.

Sekiz saat süren saldırılar gündüz saat 11.00'e doğru sona ermiştir. Saldırıların devam ettiği saat 07.30 sıralarında saldırıya uğrayan evlerden Muhlis GÖZÜNGÜ'ye ait konut alev almış ve yanmıştır.

Aynı saatlerde parti üyesi Şemsettin GÖZÜNGÜ'nün de evi ateşe verilmiş, saldırı sırasında evde bulunan GÖZÜNGÜ'nün hamile eşi ve çocukları yanma tehlikesi geçirmiş, sığındıkları banyo duvarının dışarıdan kırılması suretiyle dışarı çıkarılarak diri diri yakılmaktan kurtarılmışlardır.

Yine saldırıların devam ettiği 09.30 dolaylarında parti üyemizin babası 65 yaşındaki Abdullah DENİZ evinden dışarı çıkar çıkmaz evinin karşısında bulunan kültür merkezi inşaatından açılan ateşle vurulmuş, devam eden saldırıların yoğunluğu nedeniyle Abdullah DENİZ hastaneye kaldırılamamış, bu sırada kan kaybından yaşamını yitirmiştir. Bu sırada kolluk güçleri ile saldırganlar arasında devam eden çatışmalar ve mahallenin abluka altında olmasından ötürü cenazesi 19.30'a kadar yerde kalmıştır.

Cizre Garnizon Komutanlığı'na 100 metre, tank taburuna ise yaklaşık 500 metre mesafedeki mahallede gerçekleşen saldırılara ancak gündüz 11.00 dolaylarında kolluk kuvvetleri tarafından müdahalede bulunulmuştur.

8 saat süren vahim saldırılarda PKK/ydg-h üyesi Yasin ÖZER (19) ve Barış DALMIŞ (15) adlı kişiler ölmüş, Cizre'nin Cudi mahallesinde ikamet eden Hakim BUDAK, Dicle mahallesinde ikamet eden Hekim KASIRGA ve Nedim KÜLTÜR adlı kişiler ise olay yerinde yaralanmışlardır.

Saldırılarda Şemsettin GÖZÜNGÜ ve Muhlis GÖZÜNGÜ adlı 2 parti üyesine ait 2 ev yanmış, H.G, M.H.G, S.G, O.G, C.G, Ö.G, Y.P, İ.P, M.K, N.S, H.T, H.D, A.D, A.D, L.D, N.D, Ç.K adlı 17 parti üyesinin de evleri saatlerce ateş altında tutulmuştur.

Evlerin yanısıra bu kişilerden bir kısmının üyesi olduğu Nur Der adlı dernek binası ve bu kişilerin müdavimi olduğu Şeyh Zeki ATAK Camii ve Kur'an Kursu da yaylım ateşine tutulmuştur.

Sonuç
Saldırıdan sonra da Hür Dava Partisi üyeleri çeşitli taciz ve olumsuzluklarla karşılaşmaya devam etmişlerdir. Bunlardan bir kısmı şunlardır:

1-      28 Aralık 2014 tarihinde PKK'nin paravan örgütlerinden YDGH tarafından yapılan yazılı açıklamada Cizre'de Hür Dava Partisi mensuplarına ait 20 ev olduğu dile getirilmiştir. 20 konuta saldırı gerçekleştiği dikkate alındığında saldırının hedef belirlenerek planlandığı ortaya çıkmıştır.

2-      Saldırı öncesinden bu güne kadar trafolar yenilenmediğinden mahalleye elektrik verilememektedir.

3-      Nur Mahallesi'nde PKK/YDG-H'lılar için kurulan taziye çadırında Hüda Parlılara boykot uygulanması, kimsenin iş vermemesi, işyerini kiralamaması, bütün ilişkilerini kesmesi çağrısı yapılmıştır.

4-      Yapılan baskılar sonucu Cizre Çok Programlı Lise'nin kantininde çalışan bir parti üyesi işten ayrılmak zorunda bırakılmıştır.

5-      Bazı okulların öğrencilerine okul çıkışında Hüda Par aleyhine sloganlar attırılmıştır.

6-      Akrabaları üzerinden parti üyelerine baskı kurularak parti üyeliğinden istifa ettirilmek istenmişlerdir.

7-      Parti üyeleri komşularından izole edilmişlerdir.

8-      Çarşaflı kadınlara yönelik mahalle baskısı artmış, bazı şehir içi otobüs ve dolmuşları çarşaflı bayanları araçlarına almamışlardır.

9-      27 Aralık'taki saldırılarda hayatını kaybeden Abdullah DENİZ'in taziyesi için 31 Aralık günü Diyarbakır'dan yola çıkan Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ve beraberindekiler, Katran bölgesinde asker ve polisler tarafından ihbar var bahanesiyle durdurulmuş, Cizre'ye gidişleri engellenmiştir.

10-  11 Ocak 2015 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde akşam saat 19.30 sıralarında Hür Dava Partisi üyesi M. Şerif ŞİMŞEK'e ait Dicle Mahallesi İzzet Keser Caddesi'ndeki işyeri, kapalı olduğu sırada kilitleri kırılarak içeri atılan molotoflarla ateşe verilmiş, olay yerine 2 – 3 dakikalık mesafedeki itfaiyenin geç gelmesi yangının daha da büyümesine ve işyerinin yanmasına sebep olmuştur.

Saldırı öncesi PKK'ye yakınlığıyla bilinen bazı internet sitesi ve sosyal paylaşım sitelerinde Cizre Nur mahallesinde bazı evlerin  kapı ve duvarlarına siyah boya ile çarpı işareti konulduğu bilgisi yer almıştır.

Tüm bu olumsuzluklarla beraber kolluk güçlerinin 8 saat boyunca saldırıya müdahale etmemekle, saldırganlarla aynı sorumluluğa sahip olduğu gözden kaçırılamaz.

Saldırganların kendilerinden olduğu açık olması karşısında HDP, DBP ve DTK cenahının provokasyon sözcüğüne sarılması da, gerçekleştirilen saldırılardaki sorumluluklarını örtmeye yetmemektedir.

Bu tür saldırıların son bulması isteniyorsa devlet yetkilileri üzerine düşeni yapmalı, her kesimden vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamalı,
PKK/KCK cenahı sürdüregeldiği rakip gördüklerini silahlı eylemlerle susturma, itham ve karalama diline son vermelidir. HDP ve diğer siyasi çevreler de saldırganları ve saldırıları açık bir şekilde mahkum etme yoluna gitmelidir.

Devlet başta olmak üzere hiçbir örgüt ve yapının hiçbir konuda tekçilik ve tektipçiliği dayatması kabul edilemez. Buna yeltenenler er-geç kamu vicdanında mahkum edildiklerine tanıklık edeceklerdir.

Vahim Cizre saldırısı bu şekilde ele alınıp akl-ı selim değerlendirmeler yapılmalı, dersler çıkarılmalı ve bir daha benzer hadiselerin olmaması için atılması gereken adımlar ivedilikle atılmalıdır.