HÜDA PAR : Umudumuz Yeni Sistem

HÜDA PAR : Umudumuz Yeni Sistem

'Umudumuz yeni sistem o yüzden Erdoğan'

İtifak için görüşmeler bitti partiler destek verecekleri adayları açıkladı. HÜDA PAR cumhurbaşkanı seçiminde desteklerini Sn. Erdoğan tarafında kullanacak ancak Meclis yarışını kendi partileri ve bağımsız adaylarıyla yapacaklar. HÜDA PAR merak edilen bir siyasal hareket. Neden Sn. Erdoğan’a destek verdiler? Hangi partilerin kapısını çaldılar? Ezeli rakipleri HDP’yle ilişkileri ne düzeyde? Kürt meselesine bakışları ve önerileri nedir? Laikliğe nasıl bakıyorlar? Hizbullah’la bağları var mı? Türkiye’nin sorunlarına ne düzeyde  müdahiller? Ekonomi için ne diyorlar? Seçmene vaatleri ne? Bu ve çok daha fazlasını HÜDA PAR genel Başkanı Mehmet Yavuz’a sordum.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme açıklaması yaptınız. Ama Meclis’e kendi adaylarınızla yarışacaksınız. Neden Sn. Erdoğan?

“YENİ SİSTEM YÖNÜNDE İRADE KOYDUĞU İÇİN OYUMUZ ERDOĞAN’A”

Bismillahirahmanirrahim. 24 Haziran seçimlerinin ülkemize hayırlar getirmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Genel idare kurulumuzu oluşturan arkadaşlarımızla müzakere yaptık ve Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldık. Parlamenter sistemle cumhurbaşkanlığı sistemi arasındaki farkları değerlendirdik. Her ikisinin de kendine göre artısı eksisi var ama yeni sistemin Türkiye’ye özgü artılarının daha fazla olduğuna kanaat getirdik. Yeni sistem yönünde irade ortaya koyan Sn. Erdoğan’ı bu gerekçeyle destekliyoruz. Türkiye’de kronik hale gelmiş sorunların tamamı parlamenter sistemin hâkim olduğu dönemlerden kaynaklandı. Türkiye’nin kendisi olabilmesi kronik sorunlarıyla baş edebilmesi, daha rahat, daha istikrarlı atmosferi yakalayabilmesi için yeni sistemin umut vaat ettiğini öngördük.

Kaç adayla bu yarışa giriyorsunuz?

Aslında 81 ilde 600 adayla giriyorduk ama sonradan değerlendirme neticesinde Sn. Genel Başkanımız Zekeriya Yapıcıoğlu ve sosyal işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Aydın Gök’ün bağımsız adaylarla seçime girilmesi noktasında irademiz oldu. Kendileri de böyle takdir etti. Dolayısıyla 79 ilde seçimlere giriyoruz.

Neden bağımsız aday olarak girdiler?

“SEÇİM BARAJI TEMSİLDE ADALETTE EN BÜYÜK ENGEL”

Seçim barajının maalesef temsilde adalette sağlanmasının önünde en büyük engel olmasıyla alakalı. HÜDA-PAR 5 yılını bitirmiş 6. yılına girmiş bir siyasal hareket. Evet, partimizin adı altında seçim çalışmalarımızı yapıyoruz ama baraj gerçeğini göz önünde bulundurursak belki 1-2 milletvekilimizin de bu seçim sisteminden kaynaklı durumlarla ilgili Meclis’te temsil edilmesinin çok daha iyi olacağını kanaat getirdik.

Sizin HDP’yle ittifak yapmak, “barış şerbeti içelim” cümleleriyle adımlarınız oldu. Barış dönemine doğru mu gidiliyor?

“HDP’YLE FARKLILIĞIMIZ OLABİLİR AMA BARIŞ GETİRECEK SAVAŞIMIZ YOK”

HÜDA-PAR’ın siyasal parti olarak hiçbir partiyle sorunu yoktur. Görüşlerimiz arasında farklılıklar olabilir ancak barışı gerektirecek bir sorunumuz yok. Çünkü barış savaşın neticesinde alınan bir karardır ama bizim HDP’yle savaşımız, kavgamız olmadığı için böyle bir durum yok.

“AK PARTİ, SP, VATAN PARTİSİ, BBP VE İP’YLE GÖRÜŞTÜK”

 YSK’nın HÜDA-PAR’la ilgili seçime girme yeterliliğine sahiptir kararından hemen sonra 24 Haziran seçimlerinin barış, huzur atmosferi altında geçmesi için seçime girme yeterliliği olan diğer tüm partilerden randevu talebinde bulundu. Memleketimizde maalesef seçimlerin sicili bu anlamda kabarık. Geçenlerde lokal olmasını temenni ettiğimiz Ankara’da çok hoş olmayan iki parti arasında görüntüler yaşandı. Buna ön alma adına birbirimizle diyalog kurma adına diğer partilerden randevu talep ettik. 5 parti tarafından cevaplandırıldı. AK Parti, SP, Vatan Partisi, BBP, İP. DP’ye ulaşamadık.

“CHP, MHP, HDP VE BTP BİZE RANDEVU VERMEDİ”

 Geriye CHP, MHP, HDP ve BTP bize randevu vermediler ve görüşmedik. Kamuoyunu doğru bilgilendirme adına olmayan bir görüşmede ittifakın konuşulması mümkün değildir. Görüşme talebi bizden gitti onlar dönüş yapmadılar.

İP bana enteresan geldi. Meral Akşener’in içişleri bakanlığı yaptığı dönemde bölgede faali meçhul cinayetler sıklıkla yaşanıyordu algısı var. Siz ittifak yapsaydınız bunu tabanınıza anlatabilir miydiniz? Seçmeniniz bunu nasıl karşılardı ki?

“EVET, POLİTİK GEÇMİŞİMİZ TEMİZ DEĞİL, BEDEL ÖDEDİK”

Evet, Türkiye’nin politik geçmişi çok temiz değil. Ağır bedeller ödedik ülke olarak. Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala 7 bin istihbarat polisinin ve şefinin 6 bin 700 tanesinin FETÖ mensubu olduğunu dile getirdi. Bu üzerinde çok ciddi durulması gereken bir durum. Terör  örgütlerinin devletin idaresini ele geçirdiği kaotik bir dönemden bahsediyoruz. Normal bir yaşam tarzının sürdürülmesinin beklenmemesi gerekiyor.