Hüda Par: Kabe Özerk bir İdari Yapıya Kavuşturulsun

Hüda Par: Kabe Özerk bir İdari Yapıya Kavuşturulsun

‘ABD ve Siyonistlerle ittifaklar kuran Suudi yönetimi kutsal beldeleri yönetemez; Kabe özerk bir idari yapıya kavuşturulsun’

Hüda Par Genel Merkezi tarafından geçtiğimiz hafta yapılan gündem değerlendirmesinde Kabe’nin Suudi yönetiminden kurtulması gerektiği belirtildi.

Suudi'nin politik gerilim yaşadığı Katar vatandaşları başta olmak üzere muhaliflerinin ve siyasi rakiplerinin hac ibadetlerini engelleme girişimlerine ilişkin yapılan değerlendirmede, "Suudi Arabistan'ın ‘hacı adaylarına yönelik engellemeleri’, Belçika'nın başkenti Brüksel'de kurulan Kâbe maketi etrafında yapılan temsili tavaf ile protesto edildi. Geçtiğimiz yıl, 1 milyon sözde siyonist terör rejimi vatandaşı Filistinliye hac ve umre yasağı getiren Suudi Arabistan, politik gerilim yaşadığı Katar vatandaşları ve o ülkede ikamet edenlerin hac ibadetlerini yerine getirmelerini de 3 yıldan beri engellemektedir. Haremeyn’in yönetim yetkisini elinde bulunduran Suudi Arabistan, elinde tuttuğu bu yetkiyle muhaliflerinin ve siyasi rakiplerinin hac farizasını yerine getirmelerine engel olmaktadır. İşgal rejiminin ibadeti engellemeye yönelik Mescid-i Aksa baskınlarından farksız olan bu tutum, tüm sivil toplum kuruluşları ve İslam ülkelerin yönetimleri tarafından kınanmalıdır." denildi.

ABD ve siyonistlerle ittifaklar kuran Suudi yönetiminin, kutsal beldeleri yönetme meşruiyetini yitirdiğine vurgu yapılan değerlendirmede, "Mekke şehri ve Kâbe, bütün Müslümanların ortak değeridir. Yönetimin Suudi’de olması, bu hakikati asla değiştirmemektedir. Suudi Arabistan’ın ibadet özgürlüğünü engelleyici politikaları, kutsal topraklarda tüm Müslüman devletlerin katılımıyla oluşturulacak uluslararası bir komisyonun idaresini zaruri kılmaktadır. Özellikle son yıllarda ABD ve siyonistlerle İslam ümmetinin ve Müslüman ülkelerin aleyhine ittifaklar kuran Suudi Arabistan yönetimi, bu politikaları nedeniyle bize göre kutsal beldeleri yönetme meşruiyetini yitirmiştir." diye kaydedildi.

"Harameyn-i Şerifeyn’in özerk bir idari yapıya kavuşturulmasını teklif ediyoruz"

Son olarak İslam ülkeleri ve uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunan HÜDA PAR, "Başta İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere, İslam ülkelerinin oluşturduğu uluslararası kuruluşları, İslam alimlerini ve oluşturdukları kurumları ile sivil toplum kuruluşlarını hac ibadeti ile ilgili engellemeleri ortadan kaldırmak için inisiyatif almaya davet ediyoruz. HÜDA PAR olarak; Harameyn-i Şerifeyn’in özerk bir idari yapıya kavuşturulmasını ve bütün dünya Müslümanlarını temsil edecek bir meclis tarafından idaresini teklif ediyoruz." ifadelerini kullandı.