HSYK'nın aday listesi bugün yayımlanacak

HSYK'nın aday listesi bugün yayımlanacak

YSK seçim takvimine göre, HSYK üyeliği için kesinleştirilen aday listesi www.ysk.gov.tr adresinde bugün yayımlanacak. HSYK üyeliği için 64 aday yarışacak.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)  seçimi için adli ve idari yargıda görev yapan 13 bin 994 hakim ve savcı, 12 Ekim'de sandık başına gidecek. 

Yargıda Birlik Platformu ve Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) desteklediği adaylarla seçime bağımsız girdiğini belirten adaylar olmak üzere, 48'i adli, 16'sı idari yargıdan toplam 64 aday yarışacak.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimine göre, kesinleştirilen aday listesi www.ysk.gov.tr adresinde bugün yayımlanacak. Adaylıkları kesinleşenlerin, soyadı esas alınarak alfabetik sıraya göre oy pusulasındaki yerleri de bugün belirlenecek ve www.ysk.gov.tr adresinde özgeçmişleri bu sıraya göre yer alacak.

Seçim takvimine göre, ayrıca bugün oy pusulalarının adli ve idari yargı olarak ayrı ayrı basımına ve il seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmesine başlanacak. 

13 bin 994 kişi oy kullanacak 

Seçimde 12 bin 520'si adli yargı, bin 474'ü idari yargıdan olmak üzere toplam 13 bin 994 hakim ve savcı oy kullanacak.

12 Ekim'de yapılacak seçimde adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek üye, idari yargıdan 3 asıl 2 yedek üye belirlenecek. Üyeler 4 yıl görev yapacak.

22 asıl 12 yedek üyesi bulunan HSYK'nın 4 üyesi cumhurbaşkanı tarafından belirlenirken, Yargıtaydan 3 asıl, 3 yedek, Danıştaydan 2 asıl, 2 yedek, Adalet Akademisinden 1 asıl, 1 yedek üye seçiliyor. Adalet bakanı ve müsteşarının doğal üye olduğu Kurul'a birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcılar arasından seçim yoluyla 10 asıl, 6 yedek üye girecek. 

Oy verme işlemleri 

İl seçim kurullarınca, il seçim kurulları, oy kullanacak hakim ve savcı sayısına göre, kamu görevlileri arasından seçilecek bir başkan, dört asıl ve iki yedek üyeden oluşan sandık kurullarını yarın oluşturmaya başlayacak. 

Hakim ve savcılar, sandık ve il seçim kurullarında oyların sayım, döküm ve seçim tutanaklarının birleştirilmesi çalışmalarını izleyebilecek, sonuç tutanaklarından örnek alabilecek.

Seçim çevresi 

HSYK üyeliğine adli yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde, her il bir seçim çevresi olacak. Adli yargı hakim ve savcıları, görev yaptıkları yerin bağlı olduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oylarını kullanacak.

HSYK üyeliğine, idari yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde bölge idare mahkemesinin bulunduğu yargı çevresi bir seçim çevresi olacak. İdari yargı hakim ve savcıları görev yaptıkları yerin yargı çevresi içerisinde yer alan bölge idare mahkemesinin bulunduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oylarını kullanacak.