HSYK seçimi için kritik hafta

HSYK seçimi için kritik hafta

12 Ekim'de yapılması öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri için kritik haftaya girildi.

12 Ekim'de yapılacak HSYK seçimleri için aday listeleri de şekillenmeye başladı. Yargıda Birlik Platformu, HSYK adaylarıyla ilgili son noktayı bu hafta koyacak. Anket çalışmaları ve temayül yoklamalarıyla belirlenen 20 kişinin arasında en çok oy alan 11 kişi, platformun listesini oluşturacak.
SON NOKTAYI KOYACAKLAR
YARSAV'ın listesini açıklamasının ardından Yargıda Birlik Platformu da aday belirleme çalışmalarına son noktayı koyuyor. Platform, anket çalışmaları ve temayül yoklamalarında öne çıkan 20 ismin içinden en çok oy alan 11 kişiyi bu hafta belirleyecek. Platformun belirlenen bu ismi bu hafta içerisinde kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.
İLK LİSTEYİ YARSAV AÇIKLAMIŞTI
11 kişilik aday listesini ilk açıklayan ise seçimlere Yargıçlar Sendikası ile ortak girmeye karar veren YARSAV oldu. 'Ne cemaat ne hükümet' sloganıyla seçimlere hazırlanan YARSAV'a cemaat de destek verecek. Seçimleri kazanamayacağını anlayan paralel yapı, YARSAV ile ortak hareket etme kararı aldı. Yapı hem listedeki kripto adayları için hem de liste için oy istiyor.
BAĞIMSIZLAR DA SEÇİME GİRECEK
YARSAV'ın ardından HSYK seçimleriyle ilgili ikinci adımı da cemaate yakın hakim ve savcılar atmıştı. Deşifre olan paralel hakim ve savcılar, YARSAV'ın listesini 'paralel' iddialarından kurtarmak için ve oyları bölerek daha çok üye kazanmak için seçimlere bağımsız gitme kararı aldı. Bu kapsamda adaylığını ilk açıklayan ilk isim ise HSYK 2. Dairesi Başkanı Nesibe Özer oldu. HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici, HSYK üyeleri Teoman Gökçe ve Ahmet Berberoğlu ile eski Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ayşe Neşe Gül'ün aday olacağı yargı kulislerinde konuşuluyor.
10 asıl üye seçilecek
2010 yılında seçilen üyelerin görevleri 25 Ekim 2014 tarihinde sona eriyor. HSYK üyeliği için 10 asıl 6 yedek üyenin seçimi gerçekleşecek. 13 bin 600 civarı hakim ve savcı, bu üyeleri belirlemek için sandık başına gidecek. Bu kapsamda adli yargı için 7 asıl, 4 yedek olmak üzere 11 üye seçimi yapılacak. İdari yargıdan ise 3 asıl, 2 yedek üye HSYK'ya girecek. Seçimle gelen üyeler 2018 yılına kadar görev yapacak.
Seçim takvimi açıklanıyor
YSK, 12 Ekim'de yapılacak HSYK seçimlerinde uygulanacak 'seçim takvimini' bu hafta belirleyecek. Buna göre, aday başvuru tarihleri belli olacak. Aday listelerine yapılacak itirazlar alınacak. İtirazlar incelenecek ve sonuçlandırılacak, kesin aday listesi ise www.ysk.gov.tr adresinden ilan edilecek. Adaylıkları kesinleşenlerin soyad alfabe sırasına göre oy pusulasındaki yerleri belirlenecek ve YSK web sitesinde özgeçmişleri bu sıraya göre yayımlanacak. Kesinleşen listeler il seçim kurulunca çoğaltılacak. İl seçim kurulu başkanlarınca, seçimlerde görev alacak sandık kurulu başkanlarına eğitim verilmesi sağlanacak. Ve son olarak da oy verme işlemi yapılacak.
Kaynak: Yeni Şafak