HSYK 'da Kazanan Hükmet

HSYK 'da Kazanan Hükmet

HSYK 'da Kazanan Hükmet

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) adli yargıdan 7 asıl / 4 yedek, idari yargıdan ise 3 asıl / 2 yedek üyenin belirleneceği seçimlerin sonuçları açıklandı. Toplam 22 üyeden oluşan HSYK'nın 10 üyesi bugünkü seçimlerde belirlendi. Seçimlerden, hükümetin desteklediği söylenen Yargıda Birlik Platformu (YBP) büyük başarıyla çıktı.

HÜKÜMETİN DESTEKLEDİĞİ YBP'NİN BÜYÜK BAŞARISI

7 üyenin seçildiği adli yargı seçimlerinde, oyların yüzde 90'ını sayıldı. Bu seçimlerde YBP 6 adayla kazanarak büyük bir başarı yakaladı. Adli yargı seçimlerinde, son açılan sandıklarda sonuçlar değişmezse, YBP en az 6 üyeliği kazandı. YBP'nin, adli yargı seçimlerinde 7 üyelikten 7'sini de kazanması da söz konusu.

Oyların yüzde 90'ı sayıldığında, en çok oyu alan üyelerin 7'si de Platform üyesi. Bu isimler şöyle;

1- METİN YANDIRMAZ

2- RAMAZAN KAYA

3- MEHMET YILMAZ

4- MEHMET DURGUN

5- ÖMÜR TOPAÇ

6- İSA ÇELİK

7- TURGAY ATEŞ

HSYK'DA DENGELER HÜKÜMETTEN YANA

Bu sonuçların kesinleşmesi halinde, HSYK'da denge hükümeti memnun edecek şekilde gerçekleşmiş olacak.

'İDARİ YARGI'DA BAĞIMSIZLAR KAZANDI

3 üyenin seçildiği idari yargıda ise bağımsızlar daha çok oy topladı. 2 bağımsız aday, 1 YBP üyesi aday HSKY'ya seçildi. İdari yargı sonuçlarına göre de kesinleşmeyen sonuçlar şu şekilde;

1- HALİL KOÇ - 736 (YBP)
2- AHMET BERBEROĞLU - 735 (BAĞIMSIZ)
3- MAHMUT ŞEN - 713 (BAĞIMSIZ)
Yedek 1: CAFER ERGEN - 698 (YPB)
Yedek 2: SAADETTİN KOCABAŞ - 693 (BAĞIMSIZ)

Halil Koç, halen mevcut HSYK'da üye olarak görev yapıyor. Mahmut Şen ise, Ankara Bölge Mahkemesi üyesi.

MÜSTEŞAR YARDIMCISI DA SEÇİLDİ

HSYK yarışına giren Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halil Koç'un da seçilmesi ile, HSYK'da Bakan ve Müsteşar'ın yanı sıra Müsteşar Yardımcısı da HSYK üyesi olmuş oldu.

BAĞIMSIZLARDAN İLK YORUM

Bağımsızlar adına yarışan fakat çok az oy alabilen HSYK üyesi İbrahim Okur, seçim sonuçlarından sonra Twitter adresinden, "Seçimde beni destekleyen meslektaşlarıma güvenleri için, desteklemeyenlere ise yükümü kaldırıp özgürleştirdikleri için teşekkür ederim." mesajı yayınladı.

HSKY'NIN YAPISI

HSYK 22 üyeden oluşuyor. HSYK'nın seçimle gelmeyen iki doğal üyesi, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı. Cumhurbaşkanı da 4 üye atıyor. HSYK'da bir üye Adalet Akademisi tarafından seçiliyor. Bu üyelik için seçimler 16 Ekim'de yapılacak. Hükümetin 17 Aralık sonrası yaptığı yasa değişiklikleri ile Adalet Akademisi'nin yapısı yeniden oluşturulmuştu.

YARGITAY VE DANIŞTAY'DA HÜKÜMET KAYBETTİ

HSYK'nın üç üyesi Yargıtay, iki üyesi ise Danıştay tarafından seçiliyor. Yargıtay ve Danıştay üyelikleri için seçimler yapılmıştı. Bu seçimlerde ise, hükümetin desteklediği söylenen adaylar başarılı olamamışlardı.

HAKİM, SAVCILAR SANDIKLARI BOŞ BIRAKMADI

Hakim ve Savcılar gün içinde oy kullandıktan sonra adliyeden ayrıldılar. Ancak hakim ve savcıların büyük çoğunluğunun, oy verme işleminin tamamlandığı saat 17.00'ye doğru, oy kullandıkları sandıklara dönüp, oy sayımına nezaret etmeleri dikkat çekti.

YBP KUTLAMALARA BAŞLADI

Seçim sonuçlarının büyük oranda belli olmasından sonra YBP İstanbul'daki Çağlayan Adliyesi'nde kutlamalara başladı. Yapılan coşkulu törene İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun da katılması dikkat çekti.

10 ÜYELİK İÇİN 61 ADAY YARIŞTI

HSYK seçimlerinde toplam 10 asil ve 6 yedek üyelik için 61 aday yarıştı. Hakim ve savcılar HSYK üyeliği için seçimlere YARSAV, Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylarla, bağımsızlar adaylar katıldı.