HRW: "Şaron'un Yargılanamadan Ölmesi Üzüntü Verici"

HRW: "Şaron'un Yargılanamadan Ölmesi Üzüntü Verici"

Uluslararası insan hakları örgütü "Human Rights Watch", Şaron'un 1982 yılında Lübnan'da işlediği katliamlar nedeniyle adalet önünde hesap vermeden göçüp gittiğini söyledi.


Filistin Enformasyon Merkezi

Uluslararası insan hakları örgütü "Human Rights Watch", İsrail eski başbakanlarından Ariel Şaron'un 1982 yılında Lübnan'da işlediği katliamlar nedeniyle adalet önünde hesap vermeden göçüp gittiğini söyledi.

Human Rights Watch tarafından bugün (12 Ocak Pazar) yayınlanan açıklamada ayrıca, Şaron'un işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan Yahudi yerleşkelerinin genişletilmesi ve benzeri ihlallerden savaş suçlusu olarak yargılanamadan öldüğü ifade edildi.

Açıklamada, Human Rights Watch Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson'un "Şaron'un Sabra ve Şatilla ile diğer katliamlardaki rolü nedeniyle adalet karşısına çıkmadan mezarına gitmesi üzüntü verici" dediği aktarıldı.

Şaron'un 1982'de Savunma Bakanı olarak İsrail kuvvetlerinin yaptıklarından tamamen sorumlu olduğunu belirten Sarah Leah Whitson, işgal yönetiminin katliamlardan Şaron'un ve diğer komutanların ne ölçüde sorumlu olduğunu ortaya çıkarmak için herhangi bir soruşturma yapmadığını söyledi.

Açıklamada ayrıca Sabra ve Şatilla katliamlarından kurtulanların 2001 yılında Belçika'da Şaron'un yargılanması için dava açtıklarını fakat siyasi baskılar nedeniyle Belçika Parlamentosu'nun Nisan 2003'te kanunda değişiklik yaparak Şaron aleyhine açılan davanın düşmesini sağladığı hatırlatıldı.