Hrant Dink davasıyla ilgili Engin Dinç'in ifadesi alınacak mı?

Hrant Dink davasıyla ilgili Engin Dinç'in ifadesi alınacak mı?

Dink soruşturmasında tutuklanan istihbarat polisleri, en tepedeki isim Engin Dinç’i işaret etti. Ancak henüz İstihbarat Daire Başkanı ile ilgili işlem yapılmadı. Savcılık, Dinç’in şüpheli olup olmayacağını değerlendiriyor.-

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak ‘kamu görevlileri hakkında’ yürütülen soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı'nca yürütülüyor.
20’den fazla kamu görevlisinin ifadesinin alındığı soruşturmada tutuklamalar, cinayet döneminde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polislere yönelik oldu. Soruşturma kapsamında Trabzon İstihbarat'ta görev yapan Ercan Demir, Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit tutuklandı.
Engin Dinç’i işaret ettiler
Tutuklamalardaki suçlama "ihmal suretiyle cinayete sebebiyet verme" oldu. Cinayeti engelleyecek çalışmaları yapmamakla suçlanan polislerin, Dink ile ilgili İstanbul’a ‘ses getirecek’, Ankara’ya ise ‘öldürülecek’ şeklinde neden iki ayrı rapor hazırladıkları araştırılıyor. Bu düğümü çözecek kişi ise dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç. Tutuklanan isimlerle beraber soruşturmada dinlenen bazı kamu görevlileri de Engin Dinç’in ismini verdi. Şüpheliler, raporların Engin Dinç tarafından imzalanarak gönderildiğini belirtti.
Engin Dinç incelemesi devam ediyor
Dink ailesi avukatlarının da daha önce ifadesine başvurulmasını istediği ve sorumlulardan biri olarak işaret ettiği Engin Dinç’in soruşturma dosyasındaki durumu savcılık tarafından incelemeye alındı. Ancak Dinç ile ilgili henüz bir karar verilmedi. Engin Dinç ile ilgili iddialar en sona bırakıldı. ‘Şüpheli olup olmayacağı’ değerlendirme aşamasında olan Engin Dinç’in durumu ‘tüm ifadelerin tamamlanmasının ardından önümüzdeki haftalarda’ netleşecek. İhmali olduğu yönünde tespitler yapılması halinde Dinç de diğer kamu görevlileri gibi şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılacak.
Herhangi bir işlem yapılmadı
Öte yandan savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ‘Dinç’in ifadesinin alınması için İçişleri Bakanlığı’ndan izin istendiği, Bakanlığın henüz yanıt vermediği’ haberleri gerçeği yansıtmıyor. Dinç ile ilgili herhangi bir işlem şu ana kadar yapılmadı.
İzin istenmesine gerek yok
Edinilen bilgiye göre, Dinç’in Dink cinayetinde ifadeye çağrılması için de izin istenmesine gerek yok. Kamu görevlileri ile ilgili izinler sadece ‘görev suçu’ kapsamına giren soruşturmalarda alınıyor. Terör soruşturması kapsamında yürütülen Dink cinayeti soruşturmasında bu nedenle izin alınması gibi bir durum söz konusu değil. Terör ve örgütlü suçlar soruşturmalarında izinler sadece özel kanunu bulunan MİT görevlileri hakkında isteniyor.
Dink avukatı Belen: Engin Dinç de sorgulanmalı
Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, konuyu Al Jazeera’ye değerlendirdi. Engin Dinç’in tutuklanan polislerle birlikte Trabzon İstihbarat'ta müdür olarak görev yaptığını hatırlatan Belen, Dink cinayetinde Engin Dinç’in de sorgulanması gerektiğini belirtti.
Dinç’in ifadesinin alınması için ‘izne gerek olmadığını da’ vurgulayan Belen, “Bu soruşturma 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun kapsamına girmiyor. Bu olay görev suçu kapsamına girmez. Bu nedenle izne tabi değil” açıklamasını yaptı.
Nisan 2013’te daire başkanı oldu
Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Engin Dinç, Nisan 2013’te Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevine atandı.

Kaynak: Al Jazeera Türk