Hollanda Suriye'de Hava Saldırılarına Katılacak

Hollanda Suriye'de Hava Saldırılarına Katılacak

Hollanda hükümeti, uluslararası koalisyonun Suriye’de IŞİD’e yönelik yürüttüğü hava operasyonlarına katılma kararı aldı.

Başbakan Mark Rutte, bugünkü Bakanlar Kurulu’nda alınan karara göre, bir yılı aşkın süredir sadece Irak’taki hava operasyonlarına katılan savaş uçaklarının Suriye’deki operasyonlarda da görev almaya başlayacağını açıkladı. 
Müttefiklerinin bu yöndeki taleplerine olumlu cevap verdiklerini kaydeden Rutte, terör saldırılarını önlemenin IŞİD’in Irak ve Suriye’deki güvenli limanlarının ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
IŞİD’in güvenlikleri için tehdit olmaya devam ettiğine işaret eden Mark Rutte, Irak askerleri ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) silahlı gücü Peşmerge’ye desteklerinin de süreceğini kaydetti.
Dışişleri Bakanı Bert Koenders da Suriye ve Irak’ta istikrarın ancak tutarlı bir yaklaşımla mümkün olabileceğini ifade etti.
Hollanda’da uzun zamandır gündemde olan savaş uçaklarının Suriye’deki operasyonlara katılması konusu koalisyon ortakları arasında fikir ayrılığına yol açmıştı.
Koalisyonun büyük ortağı Liberal Parti’nin (VVD) desteğine karşın, küçük ortak İşçi Partisi (PvdA) uçakların Suriye’deki operasyonlara katılmasına karşı çıkıyordu. Ancak, PvdA’nın hafta başında yapılan grup toplantısında uçakların Irak’ın yanı sıra Suriye’de de görev yapması kararı alınmıştı.
ABD, Aralık 2015'te Hollanda’dan Suriye’deki hava operasyonlarına katılması için talepte bulunmuştu. Hollanda’nın bir yılı aşkındır bölgede bulunan F-16 uçakları şimdiye kadar sadece IŞİD'e yönelik Irak’taki hava operasyonlarına katıldı. Ürdün’de konuşlu Hollanda birliğinde, savaş uçaklarının yanı sıra 200 kadar da asker görev yapıyor.
Hollanda ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) güçlerine eğitim de veriyor. Hükümet, Aralık 2015'te IŞİD’e karşı savaşan Peşmerge güçlerine silah yardımında bulunma kararı da almıştı.