Hizbullah'ın güdümlü füzeleri

NATO Füze Kalkanı'nın İsrail'i savunmaya dönük bir tezgâh olduğu söyleniyor; "İsrail'in buna ihtiyacı yok çünkü zaten kendi füze savunma sistemi var" filan da deniyor; ama Siyonist İşgal Rejimi yetkililerinin bildirdiğine göre hiçbir savunma tedbiri İsrail'in emniyetini garanti etmeye yetmiyor; burunlarının dibindeki Lübnan'da konuşlanan Hizbullah milislerinin son yıllarda elde ettikleri güdümlü füzeler Siyonistlerin bütün hesaplarını alt üst etti.

2006'daki "33 Gün Savaşı"nda Hizbullah'ın kullandığı güdümsüz füzeler bile İsrail'e havlu attırmaya yetmişti (Savaşın başında "Esir askerlerimizi geri alıncaya ve Hizbullah'ı silahsızlandırıncaya kadar durmayız" diyen İsrail, Hizbullah'ın sağanak halinde yağdırdığı füzelerin sonu gelmeyince Birleşmiş Milletler'in ateşkes çağrısına sığınmıştı); şimdi bu güdümlü füzelerin İsrail'i ne kadar büyük bir dehşete düşürdüğünü varın siz hesap edin.

İsrail Askeri İstihbarat Şefi Amos Yadlin, Güvenlik Kabinesi'ne verdiği brifingte bakın neler anlatmış:

"Bundan sonraki savaşta Tel Aviv cephenin içinde olacaktır. Hizbullah'ın güdümlü füzeleri İsrail'in hava üstünlüğünü sona erdirdi. Binlerce güdümlü füzeleri var. Bunların menzilleri 300 kilometreye kadar ulaşıyor. Füzeler İranlı mühendisler tarafından güdümlü sistemlerle donatıldı. Yeni güdümlü füze Fetih 110, M-600 ve Scud D füzeleri İsrail'in her tarafını tam saptayacak. İsrail'in hava savunma kapasitesi bunu önleyemez... Temmuz 2006 savaşında Hizbullah, İsrail hedeflerine günde 500 roket fırlattı. Kuzey bölgelerindeki yerleşim alanlarına düşen füzeler korkunç etkilere yol açtı ve bu durum İsrail ordusunu çaresiz bıraktı. Yeni bir savaşta Hizbullah'ın günde 15 tane uzun menzilli güdümlü füze atması durumunda ortaya çıkan durum çok daha vahim olur. Yeni bir savaşta Hizbullah, İsraillileri büyük bir moral bozukluğuna sevk etmek için Tel Aviv'e saldıracak ve ayrıca İsrail'in sınai ve ekonomik merkezlerini enkaza çevirmeyi hedefleyecektir."

İsrailli savunma uzmanı Uzi Rubin de İsrail'in Hizbullah karşısındaki çaresizliğine işaret ediyor:

"Düşman, savaş uçaklarına sahip olmaksızın hava üstünlüğünü ele geçirdi. İran'ın Suriye ve Hizbullah'a verdiği güdümlü Fetih 110 füzeleri İsrail'in tüm kritik yerlerini vurabilecek durumda. Yüzlerce roket atmak yerine bu füzelerden onlarca atması yeterli olacaktır. İsrail'in sahip olduğu Arrow, Demir Kubbe ve Davud Sapanı sistemleri bu füzeleri önlemekte başarılı olamaz. Bu sistemler, yüzlerce füzelik sağanağı önleyebilme kapasitesine sahip değil. Atılan bu füzelerin sadece 20 tanesi bile hedefini bulsa çok büyük bir yıkım olur."

(Kaynak: www.velfecr.com)

Bu konuda epey bir literatür var.

Hizbullah'ın güdümlü füzelerinin İsrail'i sevkettiği dehşetle ilgili ayrıntılar için "Velfecr"e bakabilirsiniz.

Bu yazı toplam 1913 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar