Hizbullah Tehdit Etti

Hizbullah Tehdit Etti

Hizbullah yaptığı açıklamalarla Lübnan’a ait varlıkları koruyacağını vurguladı. Hizbullah’ın tehditleri sonucu İsrail, ABD’den yardım istedi.

Hizbullah yaptığı açıklamalarla Lübnan’a ait varlıkları koruyacağını vurguladı. Hizbullah’ın tehditleri sonucu İsrail yine ABD’den yardım istedi.


Bir süre önce Lübnan’ın Akdeniz’in doğusunda doğalgaz çıkarmaya hazırlandığı açıklanmış ancak İsrail rejimi bu açıklamaya tepki göstermişti. Filistin işgalcisi İsrail Lübnan’ın doğalgaz çıkarmak istediği bölgelerin kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Nitekim İsrail Savaş Bakanı Avigdor Lieberman Lübnan’ın Akdeniz’deki Tamar ve Leviasan bölgelerinde doğalgaz çıkarmak için üç şirketten oluşan bir konsorsiyum ile anlaşmasını kışkırtıcı olarak yorumlamıştı. Lieberman’ın ifadeleri Lübnan yönetimi ve Hizbullah tarafından tehdit olarak algılanmıştı.


Diğer yandan Hizbullah da Lübnan’a ait varlıkların İsrail’den korunacağını tekrar etti. 


Hizbullah birkaç hafta önce İsrail’e yönelik tehdit ifadelerinin yer aldığı bir video kaydı yayınlamıştı. Hizbullah İsrail rejiminin Lübnan’ın Akdeniz’de doğalgaz çıkarmasına müdahale etmesi durumunda karşılık vereceklerini duyurmuştu. Hizbullah geçtiğimiz günlerde bir video daha yayınlayarak İsrail rejimine yönelik uyarılarına devam etti. Video kaydında Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın da konuşmasına yer veriliyor. Nasrallah’ın engellerseniz engelleriz, ateş açarsanız ateş açarız ve vurursanız vururuz ifadelerini kullandığı görülüyor.


İsrail rejimi Hizbullah’a karşı tedbiri de elden bırakmıyor. Akdeniz’de üzerinde hak ettiği doğalgaz bölgelerini korumak isteyen İsrail rejimi dört adet Saar-6 savaş gemisinin 2022 yılına kadar hizmete almayı planlıyor. Ayrıca geçtiğimiz Kasım ayında Demir Kubbe füze savunma sisteminin bataryalarının ilk kez bir savaş gemisine monte edilmesi işgal rejiminin endişelerinin boyutunu gösteriyor.


Bu arada Lübnan’ı tehditler ile yıldıramayan İsrail rejimi ABD’den yardım istedi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfield ile bir araya geldi. Steinitz’ın Satterfield’a diplomatik bir çözümünü her iki taraf için de daha uygun olacağını söylediği bildirildi. İkilinin önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceği açıklanırken Satterfield’ın ayrıca Lübnan’a giderek çeşitli temaslarda bulunacağı kaydedildi.