Hizbullah Siyonist İsrail’e yeni bir saldırı planlıyor mu? Bölgedeki kırmızı çizgiler değişiyor mu?

Hizbullah Siyonist İsrail’e yeni bir saldırı planlıyor mu? Bölgedeki kırmızı çizgiler değişiyor mu?

Ortadoğu analisti Avi Aascharov, Hizbullah tarafından Salı günü Şeba Çiftlikleri yakınında tur atan Siyonist İsrail’e ait devriye aracına düzenlediği saldırıyı, Hizbullah’ın İsrail’e gönderdiği mesajlar silsilesinden yeni bir mesaj olarak nitelendirdi. Or

Ortadoğu analisti Avi Aascharov, Hizbullah tarafından Salı günü Şeba Çiftlikleri yakınında tur atan Siyonist İsrail’e ait devriye aracına düzenlediği saldırıyı, Hizbullah’ın İsrail’e gönderdiği mesajlar silsilesinden yeni bir mesaj olarak nitelendirdi. Ortadoğu analisti Hizbullah’ın saldırısını ‘kaba’ olarak nitelendirerek “Hizbullah operasyonu İsrail topraklarında gerçekleştirdi. Hizbullah bu operasyonla Lübnan’ın, Suriye ve İsrail sınırında İsrail kaynaklı herhangi bir hadisenin yanıtsınız kalmayacağı mesajını verdi” dedi.
Ortadoğu analisti, Hizbullah’ın saldırıdan sonra yaptığı resmi açıklamada, bu saldırıyı Hizbullah’a bağlı Şehit Ali Hasan Haydar grubunun gerçekleştirdiğini ilan ettiğine işaret etti. Ali Hasan Haydar Hizbullah’ın askeri mühendisleri arasındaydı ve 5 Eylül’de Lübnan’da şehid edildi. Hizbullah Haydar’ın şehadetinden sonra intikamını alacağını ilan etmişti.
Ortadoğu analisti Avi Aascharov yazısının devamında şunları söyledi:
“İlk bakışta Şeba çiftliklerinde meydana gelen gelişmeler ufukta büyük bir yangının habercisi gibi gözüküyor. Bu operasyon İsrail açısından durumun daha da kötüleşmesine yol açabilir. Hizbullah İsrail için yeni bir kırmızı çizgi koymaya çalışıyor olabilir. İsrail ise Suriye’den Lübnan’a silah kaçakçılığını engellemeye çalışıyor. Silah kaçakçılığı, İsrail’in kendi üzerine aldığı kırmızı çizginin ihlali anlamına geliyor.
Bununla beraber her iki tarafta çatışma halinin devam edeceği şeklinde yorumlayabileceğimiz bir adımatmadı. İsrail, Gazze’de 50 günden fazla süren ve ciddi maddi hasarlara uğradığı bir savaştan çıktı. İsrail’in uğradığı zararları hafife alması mümkün değil. Bundan dolayı İsrail bütün gücüyle sükunet halini korumaya çalışıyor. İsrail’deki karar vericiler yeni bir savaşın İsrail’i gerileteceğinin farkındalar. Bununla beraber İsrail Hizbullah karşıtı yaygın kampanyanın yol açtığı sonuçlarında farkında. Bu arada bölgedeki Şiiler, İsrail’in dünyada yenin kanunlar türemesinden duyduğu endişeden faydalanıyor. Bununla beraber bünyesinde çok fazla savaşçı olmayan Hizbullah’ın, büyük bir savaş veya sınırlı bir savaş için çabalayıp çabalamadığı konusunda bazı şüpheler var. Hizbullah 3 yılı aşkın bir süredir Suriye’de devam eden savaşta mevcut.
Öte yandan Kalamun’da bu hafta çıkan çatışmalarda 8 Hizbullah savaşçısının hayatını kaybetti. Hizbullah savaşçılarının üçte biri şu anda Suriye’deki aşırı muhaliflere karşı savaşıyor.
Önümüzdeki aylarda Lübnan İsrail sınırında zaman zaman hareketlilik yaşanabilir. Ancak bu hareketliliğin büyük bir savaşa dönüşmeyecektir.
Üç İsrail askerinin yaralanmasına yol açan saldırı çok daha kötü sonuçlar doğurabilir. 2006 savaşında neler olduğunu hatırlamamız gerekir.”
İslami Analiz