Hizbullah İşgalci İsrail'e Cevap Verdi

Hizbullah İşgalci İsrail'e Cevap Verdi

Hizbullah, İsrail’in Lübnan sınırına yakın noktada bulunan Avivim bölgesinde, İsrail’e ait bir askeri aracı etkisiz hale getirdiğini duyurdu.

Hizbullah, İsrail’in Lübnan sınırına yakın noktada bulunan Avivim bölgesinde, İsrail’e ait bir askeri aracı etkisiz hale getirdiğini duyurdu.
Yerel medya, Hizbullah’ın, İsrail’in Avivim bölgesindeki askeri aracı etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Hizbullah yaptığı yazılı açıklamada, saat 16:15 itibariyle “Hasan Zebib ve Yasir Dahir Şehitler Grubu”, İsrail’in kuzeyindeki Avivim askeri noktasını vurarak içinde bulunanları öldürdüğü ve yaraladığını ifade etti.
İSRAİL MEDYASI DA DUYURDU

İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail tarafına tanksavar atışı yapıldığını bildirdi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'dan, sınırın İsrail tarafındaki askeri üsse ve araçlara yönelik bir dizi tanksavar atışı yapıldığı belirtildi. Yetkililer, saldırılar nedeniyle İsrail tarafında can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi. Daha sonra yapılan açıklamada “Hizbullah planladığı saldırıyı gerçekleştirdi, fakat bizi kayba uğratamadı” iddiası geldi. İsrail'in asker kayıplarını gizlediği ifade ediliyor.

İsrail basını ise Lübnan sınırına 4 kilometre mesafedeki bölgelerde sığınakların açıldığını ve halka evlerinde kalmaları çağrısı yapıldığını aktardı. İsrail medyası, Lübnan tarafından tanksavar füzelerinin, İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) üssünü ve askeri araçlarını hedef aldığını duyurdu. 

Öte yandan Lübnanlı emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ülkenin güneyindeki Marun er-Ras bölgesinden İsrail’e yönelik orta çaplı bir havan topu saldırısı oldu.
İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah arasında bir haftadır süren gerginlik sınırda çatışmaya dönüştü. Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e anti-tank füzesi attı. İsrail, tank ateşiyle karşılık verdi. Tarafları 13 yıl sonra yeniden savaşın eşiğine getiren çatışmanın sona erdiği duyuruldu.
İsrail ile Hizbullah'ı savaşın eşiğine getiren gelişmeler, bir hafta önce Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyine düzenlenen drone saldırısıyla başladı. Patlayıcı yüklü iki drone'la Hizbullah'ın kalesine düzenlenen saldırının ardından örgüt misilleme tehdidinde bulunmuştu.

Ardından Lübnan ordusu, İsrail'e ait bir drone'un hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu.
Lübnan havasahasına giren drone'un yanıcı bir madde attığı, sınırdaki ormanda yangın çıktığı bildirildi. Olayı İsrail de doğruladı. Yangının İsrail ordusunun bölgedeki operasyonundan kaynaklandığı belirtildi.
Bu olaydan birkaç saat sonra Hizbullah'ın anti-tank füzesiyle yaptığı misilleme saldırısı gerçekleşti. Bölgede savaş endişelerini de beraberinde getirdi.

İsrail Ordu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, Lübnan sınırında Hizbullah militanlarıyla ile karşılıklı saldırıların ‘taktiksel düzeyde’ sona erdiğini, ancak stratejik gelişmelerin devam ettiğini belirtti.