Hizbullah İranın Kararını Bekliyor

Hizbullah İranın Kararını Bekliyor

Lübnanlı askeri uzmanlar, Hizbullah'ın, İsrail'in Golan Tepeleri'nde örgütün konvoyuna düzenlediği saldırıya nasıl ve ne zaman cevap vereceğini İran'ın belirleyeceğini savunuyor.

İsrail'in Suriye’de üst düzey Hizbullah milisleri ve İran askerlerinin  bulunduğu konvoya gerçekleştirdiği saldırı sonrası örgütün tabanında oluşan  "İsrail'e en ağır cevabın verilmesi gerektiği" yönündeki beklentiyi AA muhabirine  değerlendiren emekli General Emin Hatayit, "İsrail'e misilleme kararı, tek başına  Hizbullah'ın alabileceği karar değil. İsrail’e e nerede ve nasıl cevap  verileceğine, İran ve Suriye'nin de içinde yer aldığı cephe karar verecektir"  dedi. 
Hatayit, Hizbullah'ın, İsrail'e "çok sert" ve "kararlı" cevap  vermesini beklediğini vurgulayarak, "Verilecek cevap, öfke ile planlanmadan,  sadece intikam duygusuyla yapılacak şey değil. Hizbullah, doğru zaman ve zeminde  eylem planını gerçekleştirmeyi tercih ediyor" diye konuştu. 
 İsrail Başbakanı Netanyahu 'nun, 2 ay sonra yapılması beklenen  seçimleri de hesaba katarak saldırıyı gerçekleştirdiğini ileri süren Hatayit,  "Hizbullah'ın da hem askeri hem de Netanyahu'nun planlarını bozacak siyasi cevap  vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın sessizliğini korumasıyla  ilgili olarak Hatayit, "Hizbullah, şu an şehitleriyle meşgul. Nasrallah elbette  çıkıp çok sert bir konuşma yapacaktır. Belki de İsrail'e önce askeri cevap verip  sonrasında konuşur" değerlendirmesinde bulundu. 
 "Hizbullah, İran'ın vereceği kararı bekliyor" 
Emekli General Ziyad Korkuti ise saldırıda üst düzey bir İranlı  komutanın öldüğü hatırlatarak, "Bu saldırıda, İran'ın kaybı, Hizbullah'tan büyük.  Hizbullah, nasıl cevap vermesi gerektiği konusunda İran'ın kararını bekliyor.  Yoksa Hizbullah böyle bir şeye tek başına karar veremez" şeklinde konuştu. 
 Hizbullah'ın, İsrail'e "sınırlı" ve "kabul edilebilir" ölçüde cevap  vermesini beklediğini söyleyen Korkuti, aksi takdirde İsrail'in savaş  çıkartmaktan çekinmeyeceğini ileri sürdü. Korkuti, "Bölgede çıkacak bir savaş  İsrail'in işine gelir. Fakat Lübnan bu durumdan çok büyük zarar görür. Ülke en az  50 yıl geriye gider" dedi. 
 Hizbullah'a ait Al-Manar Televizyonu, önceki gün sosyal medya yoluyla  başlattığı kampanyada, Arapça ve İbranice olarak "Sığınaklarınızı hazırlayın"  sloganını kullanmıştı. Hizbullah taraftarlarının yoğun ilgi gösterdiği slogan,  sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "çok konuşular" arasına girmişti. Sloganın,  Nasrallah'ın 2006 İsrail-Hizbullah savaşında yaptığı bir konuşmaya gönderme  yaptığı belirtiliyor. 
İsrail'in, Suriye-İsrail sınırındaki Kuneytra kentinde devriye gezen  Hizbullah konvoyuna pazar günü düzenlediği hava saldırısında, Hizbullah'ın üst  düzey saha komutanlarından Muhammed İsa'nın da aralarında bulunduğu 6 militanın  öldüğü duyurulmuştu. Aynı saldırıda hayatını kaybeden Devrim Muhafızları  komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Ali Allahdadi dün toprağa verilmişti. 

AA