Hırka-i Şerif i Satın Almak İstemişler

Hırka-i Şerif i Satın Almak İstemişler

Hazreti Muhammed'in Veysel Karani'ye hediye bıraktığı Hırka-i Şerif'in muhafazasını üstlenen 59. kuşaktan torunu Samir...

Hz. Muhammed'in günümüze kadar muhafaza edilen iki kıyafetinden biri olan ve miraca yükselirken giydiği hırka, Kadir Gecesi teravih namazı sonrası 03.30'a kadar Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisi'nde ziyaret edilebilecek. İstanbul'daki önemli kutsal emanetlerden biri olan Hırka-i Şerif'in, Veysel Karani'ye hediye edilmesinin hikayesi de oldukça ibret verici.

Veysel Karani, bir günlüğüne annesinden izin alarak, Hazreti Muhammed'i ziyaret etmek için Medine'ye gitti. Karani, şehir dışında olduğunu öğrendiği Hz. Muhammed'i göremeden annesinden aldığı iznin biteceği kaygısıyla memleketine döndü. Hazreti Muhammed, bu durumu öğrendiğinde Veysel Karani'ye çok derin bir muhabbet duydu ve hırkasının "en iyi müridim" dediği Veysel Karani'ye verilmesini vasiyet etti. Hz. Ömer ile Hz. Ali, hırkayı Yemen'in Harem köyünde yaşayan Karani'ye hediye etti.


HIRKA-İ ŞERİF ZİYARETE AÇILDI

405 YILDIR SERGİLENİYOR

Karani'nin vefatının ardından çocuğu olmadığı için Hırka-i Şerif, kardeşi Şehabeddin el Üveysi'ye kaldı. Kutsal emanete sahip olan Üveysi ailesi, Irak ve Güneydoğu Anadolu'da ikamet ettikten sonra burada sık sık meydana gelen çarpışmalar nedeniyle Kuşadası'na göç etti. Aile, 1611 yılında Sultan I. Ahmed'in isteği üzerine İstanbul'a geldi ve Hırka-i Şerif, reisleri Şükrullah el-Üveysi'nin Fatih'te kiraladığı evde ziyaretine açıldı.

Bu evin yetersiz kalması sebebiyle I. Abdülhamid, günümüzde Hırka-i Şerif Camisi avlusunda kalan mekana bir oda inşa ettirdi ve Hırka-i Şerif, 1780'den itibaren burada sergilenmeye başlandı. Kutsal emanet, 1847'de Sultan Abdülmecid'in inşa ettirdiği Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisi'ne taşındı.