"Hint Yönetimi, Radikal Hindular'ı Durdurmalı"

"Hint Yönetimi, Radikal Hindular'ı Durdurmalı"

Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, mazlum Hint Müslümanları'nın katliamınını kınadı.

Ayetullah Seyyid Ali Hamanei'nin Eserlerini Koruma ve Yayınlama Ofisi Enformasyon Merkezi'nin twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, Hindistan'da Müslümanlar'ın katliamından dünya Müslümanları'nın rencide olduğuna işaretle, Hint yönetiminin radikal Hindular ve yandaş partilerinin karşısında durup, Müslümanlar'ın katliamına engel olmak suretiyle İslam dünyasında inzivaya itilmesine mani olması gerektiğini belirtti.

Bu arada, İran İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani de yaptığı açıklamada, Hindistan'daki son olaylardan endişe duyduğunu belirterek, "Hindistan, farklı ırklar, diller, dinler ve kültürlerin ülkesidir ve bu tür olayların ortaya çıkması Hindistan'ın kültür ve medeniyetiyle bağdaşmıyor" dedi.

Laricani, "Hindistan'da 'Vatandaşlık Yasası' olarak bilinen yeni yasa kavramı Müslümanlar için kısıtlamalar getirdiğini gösteriyor. Halbuki Müslümanlar Hindistan kültürü ve toplumunun bir parçasıdır ve bu ülkenin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır" ifadelerinde bulundu.

Laricani, "Hindistan hükümetinin çatışmayı sona erdirmek ve bu meseleyi barışçıl bir şekilde çözmek için tüm kapasitelerini kullanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Hindistan'da yeni vatandaşlık yasası uyarınca Müslüman göçmenlere vatandaşlık verilmesinin yasaklanmasının ardından ülkede protesto eylemleri başladı.

Radikal Hindular da bu yasanın ardından Müslümanlar'a, camiler ve kutsal mekanlarına defalarca saldırmıştır.

Hint yetkililerince açıklanan rakamlara göre, son bir haftada çıkan çatışmalarda 46 kişi hayatını kaybederken 300'den fazla kişi de yaralanmıştır.