Hindistan'da İslami İsim Alerjisi(!)

Hindistan'da İslami İsim Alerjisi(!)

Çin'den sonra Hindistan da İslami isimleri değiştirmeye başladı... Taç mahal'de namaz yasağının ardından

 Taç mahal'de namaz yasağının ardından şimdi ise islami isimler değiştiriliyor. İsrail'in "mescidi aksadan önce orada süleyman mabedi vardı" mantığını aratmayan bir düşünceyle babür camisini yıkan ve taç mahal için de aynı arzusu var olan fanatik zihniyet devam ediyor.

 

Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinde yer alan Faizabad, Hinduizm'in tanrılarından Rama'nın doğum yerine yakınlığı gerekçesiyle ismi değiştirilerek Ayodhya yapıldı

Hindistan'da Müslümanlık kültüründen kaynaklanan kent isimleri değiştiriliyor. Ayodhya'nın onur, gurur ve prestij sembolü olduğunu söyleyen Uttar Pradeş eyaleti başbakanı Yogi Adityanath, şehrin Kral Rama ile özdeşleştiğini vurgulayarak, kimse Ayodhya'ya haksızlık yapamaz, dedi.

 

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde yer alan Faizabad şehrinin adının Ayodhya olarak değiştirileceği bildirildi.

 


 
Uttar Pradeş eyaleti başbakanı Yogi Adityanath, Allahabad şehrinin adının Prayagraj olarak değiştirilmesinin ardından Faizabad kentinin isminin de bundan böyle Ayodhya olarak anılacağını belirtti.

Ayodhya'nın "onur, gurur ve prestij" sembolü olduğunu ifade eden Adityanath, şehrin Kral Rama ile özdeşleştiğini vurgulayarak, "Kimse Ayodhya'ya haksızlık yapamaz." dedi.

 

Adityanath, şehirde Kral Rama'nın adının verileceği yeni bir havaalanı ve Kral Rama'nın babası Kral Dashrath'ın adına bir tıp fakültesi kurulacağını duyurdu.

Ayodhya, Hindu geleneğinde Kral Rama'nın doğum yeri olarak bilindiği için Hindular tarafından kutsal şehir olarak kabul ediliyor. Faizabad, Hindistan'nın Uttar Pradesh eyaletinde yer alan bir şehirdir. Hinduizm'in tanrılarından Rama'nın doğum yeri olduğuna inanılan ve Hinduizmde 7 kutsal yer arasındaki Ayodihya şehrine de 5 kilometre uzaklıkta.

 

Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini iddia ediyor.


 
Tapınağın üstüne yapıldığı öne sürülen 16. yüzyıldan kalma Babür Camisi, 1992'de fanatik Hindularca yıkılmış ardından kentte çıkan olaylarda çoğu Müslüman 2 binden fazla kişi ölmüştü.

Hindu muhafazakarlar, bu araziye yeni bir tapınak yapılmasını istiyor. Müslümanlar ise burada antik bir tapınağın bulunduğuna dair kanıt olmadığını savunuyor.

 

Daha önce Tac Mahal Türbesi’nde cuma namazını yasaklayan Yüksek Mahkeme, vakit namazlarına da engel getirdi. Karar üzerine Hindistan Arkeolojik Araştırmalar Kurumu, türbede abdest için almak için kullanılan su tankını mühürledi. Uygulamaya tepki gösteren Tac Mahal İntizam Komitesi Başkanı İbrahim Hüseyin “Hem merkezi hükümet hem yerel yönetim Müslüman karşıtı zihniyete sahip. Bu yasağın hiçbir mantığı yok” dedi.

Hindistan Arkeolojik Araştırmalar Kurumu (ASI), Tac Mahal’de vakit namazlarının kılınmasını yasakladığını açıkladı.

Times of India gazetesinde yer alan habere göre, Yüksek Mahkemenin, geçen temmuzda Tac Mahal Türbesi’ndeki mescitte şehir dışından gelen Müslümanların cuma namazı kılmasını yasaklayan kararının ardından ASI, Tac Mahal’de vakit namazlarının kılınmasının da yasaklandığını duyurdu. ASI yetkilileri, önceki gün türbede abdest için almak için kullanılan su tankını mühürledi.

Tac Mahal İntizam Komitesi Başkanı Seyit İbrahim Hüseyin de Tac Mahal’de uzun yıllardır namaz kılındığını, bunu engellemek için ortada bir neden olmadığını belirterek, ASI’ye şikayette bulunacaklarını ifade etti. Hüseyin, gerek merkezi hükümetin gerek Agra yerel yönetiminin, Müslüman karşıtı bir zihniyete sahip olmasının söz konusu kararda etkili olduğunu savundu.

ASI Agra Dairesi’nde arkeolog Vasant Swarankar ise kararın mahkemenin emri uyarınca alındığını, buna göre mabette sadece yerel halkın cuma namazı kılabileceğini söyledi.

 

Çin tarafından uyguladığı baskılarla bilinen Doğu Türkistan'da akarken "ayşe" tınısı çıkardığı için Hz.Ayşe adı verilen nehrin ismi geçen ay kültüre uyum politikası gereğince Diannong olarak değiştirilmişti. aa