Hindistan Kendi Ayağına Sıkıyor

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan hükümeti tarafından özerkliği kaldırılarak dünya ile iletişimi kesilen Cammu-Keşmir (Keşmir bölgesinin 1947’den beri Hindistan işgali altında bulunan kısmı) ile ilgili bir sosyal medya mesajında “Dünya, Hindistan işgali altındaki Keşmir topraklarında Müslümanlara yönelik Srebrenitsa benzeri yeni bir katliam ve etnik temizliğe sessizce tanıklık mı edecek?” diye sordu. 

İnşaallah durum o kadar vahim değildir.

Şimdilik öyle değilse de, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin temsil ettiği fanatik Hindu siyasetinin o derecede vahim bir duruma yol açması muhtemel.

***

İmran Han’ın mesajının ikinci kısmı:

“Uluslararası toplumu… gelişmelerin Müslüman dünyasında radikalleşme ve şiddet döngülerine yol açacak sert yankılar ve tepkiler doğuracağı konusunda uyarmak istiyorum.”

 

Yerinde bir uyarı; bilhassa Hindistan Müslümanları bağlamında.

Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ünü, dünya Müslümanlarının yaklaşık yüzde 10’unu teşkil eden Hindistan Müslümanları -kaideyi bozmayan istisnalar hariç- bugüne kadar “radikallik”ten uzak durdular ve bu özellikleriyle akademik araştırma konusu bile oldular.

Yakında, onların nasıl radikalleştiğine dair araştırmalar okumak durumunda kalabiliriz; merkezinde Modi’nin Keşmir siyasetinin yer aldığı araştırmalar.

***

170 milyonu aşkın Müslüman’dan bahsediyoruz.

Bu kadar büyük bir Müslüman nüfusa sahip olan Hindistan’ı fanatik Hindu siyasetiyle yönetmek, sadece Müslümanları değil bütün Hindistan’ı tehlikeye atmaktır.

‘Süper güç’ adayı olan Hindistan’ın yöneticileri, iç çatışmalara ve Pakistan’la savaşa davetiye çıkararak kendi ayaklarına sıktıklarını, Hindistan’ın yükselişini kendi elleriyle tehlikeye attıklarını nasıl görmezler?

İrili ufaklı bazı rezervleri olmakla beraber ulusal birliğe mütemayil olduklarını on yıllardır ispat eden Hindistan Müslümanları ile safları sıklaştırmaya matuf siyasetler geliştirmek yerine bunun tam tersini yaparak ulusal birliği dinamitlemek hangi akla hizmettir?

***

İki ülke ile de iyi ilişkiler içinde olan Türkiye’nin Hindistan ve Pakistan arasında arabuluculuk yapabileceği söyleniyor.

Yapmalı.

Bu işe hiç vakit kaybetmeden başlamalı.

Hindistan Cammu-Keşmir’in Pakistan’a katılmasını asla kabul etmeyeceğine ve Pakistan Cammu-Keşmir’in Hindistan toprağı olarak kalmasını asla içine sindiremeyeceğine göre, masaya şu teklifi de getirmeli Türkiye:

Keşmir, tampon bölge işlevi görecek şekilde dizayn edilen, sadece Pakistan ve Hindistan’ın ikisinin de yer aldığı uluslararası kuruluşlara / girişimlere katılabilen, Hindu azınlığın hak ve hürriyetlerinin garanti altına alındığı müstakil ve fakat ordusuz bir devlet olsun.

Bu yazı toplam 967 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar