Hindistan ile Çin Arasında 24 Anlaşma

Hindistan ile Çin Arasında 24 Anlaşma

Çin ile Hindistan, iklim değişikliği, uzay bilimleri, demiryolu taşımacılığı, eğitim ve ekonomi gibi konularda toplam 24 anlaşma imzaladı.

Çin ile Hindistan, eğitimden uzay araştırmalarına, ekonomiden karşılıklı yeni konsolosluklar açılmasına kadar birçok konuyu içeren anlaşmalar imzaladı.

Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın daveti üzerine bu ülkeye gelen Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pekin'de resmi törenle karşılandı. Başkent Pekin'de bulunan Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda yapılan resmi törende Li Kıçiang ve Narendra Modi, iki ülkenin ulusal marşlarının çalınmasının ardından muhafız alayını selamladı.

Törenin ardından iki tarafın üst düzey yetkilileri bir araya geldi. Taraflar, eğitim, düşünce kuruluşları, medya, denizcilik, uzay, ulaştırma ,teknoloji, turizm ve ekonomi gibi alanları kapsayan 24 işbirliği anlaşması ve mutabakat zaptı imzaladı.

Hindistan Başbakanı Modi, imza töreninin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Çin Başbakanı Li ile birçok alanda görüş alışverişinde bulunduğunu ve ikili ilişkilerin olumlu yönde ilerletileceğini söyledi. Modi, Çin-Hindistan işbirliğinin iki ülkenin yararına olmasının yanı sıra dünyaya pozitif sinyal gönderme amacını taşıdığını ifade etti.

'ANLAŞMAZLIKLARIMIZ VAR ANCAK ÇÖZEBİLECEK OLGUNLUKTAYIZ'

Modi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Şian'da kendisi sıcak karşılamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Şi'nin sıcak tavrıyla 1,25 milyar Hintlinin sevgisini kazandığını da dile getirdi.

Şi, geçen yıl eylül ayında Hindistan'a yaptığı ziyarette Modi'nin memleketi Gujarat'a gitmişti. Çin basınında, Modi'nin dün Şian'a gitmesi karşılıklı iki ülke dostluğunu pekiştirme girişimleri olarak yorumlandı.

Çin Başbakanı Li ise iki ülke arasında bazı anlaşmazlıklar bulunduğunu ancak çözüm konusunda yeterli siyasi olgunluğa sahip olduklarını söyledi. Li ayrıca, Çin-Hindistan ilişkilerini yeni bir seviyeye getirmek amacıyla Hindistan ile çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

Modi'nin, Pekin ziyaretinin ardından temaslarda bulunmak üzere Şanghay'a geçmesi bekleniyor.

Çin ile Hindistan arasında imzalanan anlaşmalarla, taraflar Çin'in Çıngdu şehri ile Hindistan'ın Çennay şehrinde karşılıklı konsolosluk açacak.

Ayrıca, iki ülkenin ulusal demiryolları kurumları işbirliğini derinleştirmek amacıyla eylem planı üzerinde anlaştı. Bunun dışında, iki komşu ülke, deniz bilimi ve teknolojileri, iklim değişikliği, kutuplarda bilimsel çalışmalar yürütecek. Çin ile Hindistan'ın, uzay bilimi konusunda işbirliğini içeren beş yıllık bir taslağı da tamamladığı bildirildi.