Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Hesap

Hesap kitap işi deriz. Elde kalem çarpar böleriz. Bölerdik. Şimdi elde telefon, hesap makinesi mündemiç. Hem konuşuyor hem hesap yapıyoruz. Hesaplanabilir bir şeyler varsa tabii. Üç armut, beş elma, sekiz top, on beş balon, üç ayakkabı… Ya hesaplanamayanlar….üç saat acı, beş yıl derin üzüntü, bir anlık şok, on yıllık hasret….bir ömürlük yokluk… Evlat hasreti, vatan hasreti, babadan bir baş okşayış hasreti, anneden sıcak bir sarılış hasreti….bir türlü dünyaya teşrif etmeyen çocuğun hasreti….gelip de erken terk edenin annesindeki kalp sızısı. Şarkıdaki kaybolan yıllar(ım)daki gibi kaybolan bir lise, gidilemeyen üç üniversite, tamamlanamayan bir master, hiç olamayan bir doktoranın karşılığı?..

Olunamayan bir dünya sanatkarlığı, bitirilemeyen bir resmin ressamlığı, bulunamayan bir ilacın, tutulamayan bir sözün bedeli, çıkıldığı halde sonu getirilemeyen bir yolun bedeli?..

Bir gülüşün, sıcak bir yuvanın olamayışının, kep fırlatıp havalara uçamayışın bedeli?..

Yürümek isterken yürüyemeyişin, böbrek nakli beklerken o beklenin bir türlü gelemeyişinin, derdin dermanı varken para yetirip alamayışın, huzur içinde bir oh çekemeyişin, ağız tadını hissedemeyişin bedeli?..

Arkadan bıçaklanışın bedeli?.. Gönlünde incinişin, sessiz çığlıklarda boğuluşun bedeli?.. Kötü bir kâbus olmalı derken her sabah aynı kâbusa uyanışın, her gün yeniden bir başlangıçtır diyerek kendini, belki de cesedini sürüyüşün bedeli?..

Biraz da ölmeden oluşun, varken yok oluşun, öylece kopuşun, öyle de uzaklaşışın bedeli?..

Hesaplara sığmayan, rakamların arkasına saklanamayan kayıpların bedeli?.. Çarpsan çarpılmaz, bölsen bölünmez, böldüm zannederken çoğalan kalp yangınlarının bedeli?..

Bugünkü konumuz 17 milyar dolar. 17 milyar, Merkez Bankası rakamları baz alınırsa doların 3.52 TL’ye karşılık geldiği de dikkate alınırsa tam 59.882.500.000,00  TL’dir. Neredeyse 60 milyar… Türkiye Cumhurbaşkanının ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz, 15 Temmuz’a atfen “olmasaydı yüzde 5’lik büyümenin ikinci 6 ayda da devam edeceğini varsayarsak yüzde 5’e yakın büyümeyle 2016’yı Türkiye ekonomisi kapatırdı varsayımına ulaşabiliriz. Yüzde 2.9-5 arasında 2 puanlık bir büyümede kayıp hesaplayabiliriz. Bunun da karşılığı 17 milyar dolar gibi bir rakamdır” demiş…

17 milyar dolar….önemli bir kayıp. Daha da büyük kayıp 250 şehid ve 3 bin gazinin kaybı…anneleri, babaları, eşleri, çocukları, hala ve teyzeleri, kuzen ve nineleri, arkadaş ve hatta düşmanları, bütün Türkiye’nin kaybı….bunun hesabını kim ve nasıl verecek…

yeniakit

Bu yazı toplam 687 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar