Her türlü yasal tedbiri almaya kararlıyız

Her türlü yasal tedbiri almaya kararlıyız

Başbakan Davutoğlu, "Hükümetimiz çalışma şartlarını iyileştirmek için her türlü yasal tedbiri almaya ve bu yasal tedbirleri hayata geçirmeye kararlıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş güvenliği konusunda düzenlediği basın toplantısında, "Yasal düzenlemeyi mükemmel yapmış olabilirsiniz. Bu yasal düzenlemeye dayalı olarak, son derece detaya inen teftiş yaparsınız, inşaatı durdurursunuz, ama nihayetinde çalışma şartlarının düzeltilmesi her şeyden önce bir zihniyet dönüşümünü gerekli kılıyor. Hükümetimiz çalışma şartlarını iyileştirmek için her türlü yasal tedbiri almaya ve bu yasal tedbirleri hayata geçirmeye kararlıdır." şeklinde konuştu.
Davutoğlu, "Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışanımıza mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getireceğiz. Bundan sonra inşaat işçisi diye amele diye bir kavram yok. İşçilerimizin profesyonel olarak yaptıkları işle ilgili mesleki formasyonu, sertifikası olacak. Bu çerçevede meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili fakültelerine zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi koyacağız." dedi.
"Ödül ceza dengesi gelecek"
Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bundan sonra yaptırımlarda ödül ceza dengesi gelecek. İş kazası olmayan işyerlerini ödüllendireceğiz, işkazası olan işyerlerine de ekstra mali cezalar getireceğiz.
Kamuda rödevans olacak ama bir kere rödevans işlemi yapıldıktan sonra bütünüyle iş başkasına devredilemeyecek. Dolayısıyla biz kamuda kime o işi vermişsek, muhattabımızı bileceğiz, sorumlusunun kim olduğu belli olacak. Özel sektörde ise rödevans hiç olmayacak.
İşverenin ölümlü iş kazasında kusurlu bulunması halinde, Türk Ceza Kanunu'na göre alacağı cezaya ilave olarak iki yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecek ve Kamu İhale Kurumu sitesinden duyurulacak"
Rödevans, kiralama veya götürü usulüyle ihale edilen işlerde üretim zorlamalarının engellenmesi için uygun planlama yapılacak. Kimse üretim zorlamasında bulunamayacak, bulunursa işi durdurulacak ve sözleşmeyi feshedeceğiz. Rödevans sürelerini 15 yıldan az olmayacak şekilde uzatacağız.
Yeraltı maden işletmelerinde çalışanların kaydı ve konumlarının eşzamanlı takibi için bir sistem, çip kurulması zorunlu hale getirilecek.
Maden şirketleri, belli bir geçiş süreci içinde işçi kardeşlerimize yaşam, hayat sigortası yapacaklar. Ön fizibilite yaptırdık, makul görünüyor. Hayat sigortası daha sağlıklı ve daha az maliyetti. Bütün madenlerde hayat sigortası sistemine geçmeyi düşünüyoruz.
Bir iş yeri durduruldu, işveren geldi o iş yerinde işe devam etti. Bu durumun tespit edilmesi halinde para cezasına çevrilmeyecek bir hapis cezası verilecek. Yani, müfettiş durdurdu, o gelip işleme devam etti. Bu mutlaka para cezasına çevrilmeyen bir hapis cezasıyla cezalandırılacak. Bu düzenleme de olacak daha önceki Türk Ceza Kanunu düzenlemeleri dışında."
(AA)