Heniyye: İmzaladığımız Anlaşmanın Arkasındayız

Heniyye: İmzaladığımız Anlaşmanın Arkasındayız

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Suudi Arabistan'ın ilk kez Filistin'de Hamas ve Fetih hareketleri arasında yeni bir uzlaşı sağlanması için çaba sarfettiğini aktardı.

Gazze'deki Tayyibe Camisi'nde cuma hutbesi okuyan Heniyye, "Suudi Arabistan'ın yeniden Filistinli gruplar arasında uzlaşma çabasını memnuniyetle karşılıyoruz. Biz, tek kelime ile imzaladığımız anlaşmanın arkasındayız. Suud Arabistan daha önce Hamas-Fetih arasında gerçekleşen 'Mekke Anlaşması'nda da önemli rolü olmuştu" dedi.
Hamas'ın tekrar uzlaşı müzakerelerini sürdürmeye hazır olduğunu dile getiren Heniyye, "Suudi Arabistan, ümmetin birleşmesinde ve bölgede gerginliğin azaltılmasında merkezi bir rol oynayabilir" diye konuştu.
Heniyye, İran dahil olmak üzere uluslararası toplumu, Yermuk'taki Filistinli mültecilerin korunması ve kampa yönelik ablukanın kaldırılması için derhal harekete geçmesi çağrısını da tekrarladı.
Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyinde yer alan ve 3 yıldan bu yana Şam yönetimine bağlı güçlerin kuşatması altında bulunan Yermuk Mülteci Kampı'nda ülkedeki iç savaştan önce 950 bin kişi kalırken halen bu sayının 18 bin civarında olduğu ifade ediliyor.
Yermuk Mülteci Kampı'nda çoğunlukla Golan Tepelerindeki yerlerinden olan Suriyeliler ile Filistinli mülteciler kalıyor.
Filistin'deki Hamas ve Fetih hareketleri arasında 8 Şubat 2007'de dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz başkanlığında "Mekke Anlaşması" adı verilen bir uzlaşı sağlanmış, ancak birkaç ay sonra taraflar arasındaki çatışmaların yeniden başlaması nedeniyle anlaşma bozulmuştu.
Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te ulusal uzlaşı hükümeti konusunda anlaşmış ancak kurulan hükümetin İsrail ablukası altındaki Gazze'deki çalışmaları konusunda ilerleme sağlanamamıştı.
(AA)