Hedefte Süleymancılar Var

Hedefte Süleymancılar Var

Süleymancılar hükümet tarafından hedefte

Tacikistan’ada kendi ülkesinde parallel devlet kurmakla suçlanan Gülen cemaatinden sonra Süleyman Hilmi Tunahan Hocanın talebelerinin de sorunlar yaşadığı bildirildi...
Orta Asya ülkelerinden haber yayınlayan centrasya.ru sayfasında Ebdulhafız Osman imzasıyla yayınlanan yazıda Tacikistan’nın Duşanbe, Hocand ve Korgan-Tube şehirlerinde Türk vatandaşı Mehmet Bilgin ve bu ülkede hizmet veren ”Süleymancılar” cemaatine bağlı "Sayyah" şirketinin üç çalışanının Tacikistan istihbarat servisi tarafından gözaltına alındıkları bildirildi. Tacik yetkililer, tutuklanan Türk vatandaşlarını Pantürkcülük fikirlerini yaymakla suçluyor.
Haberde, Tacikistan istihbaratının ”Süleymancılar” cemaatine bağlı bu kişilerin yoksul ailelere giyecek ve yiyecek dağıtarak Tacik vatandaşlarını yanlarına çektiklerini ve onların çocuklarını İstanbul’un Topkapı semtindeki kendi medreselerine eğitim almak için gönderdikleri açıklandı.
Şimdiye kadar grup tarafından düşük gelirli Tacik ailelerinden 55 gencin bu medreselerde eğitim için gönderildiği bildirildi.
Tacikistan Adalet Bakanlığı'nın kararına göre Mehmet Bilgin’in çalışmaları yasadışı ilan edilerek ülkeden sınırdışı edildi. Şu anda, "Sayyah" Türk şirketinin üç temsilcisi ise tutuklu olarak bulunmakta.
Haberde, Tacik güvenlik güçlerinin özel bir operasyonla, bu ülkedeki "Mevlana Yakubi" medresesi öğretmeni Hayriddin Daminov dahil 20'den fazla Tacik vatandaşını, Türkiye’deki aşırı dinci örgütlere üyelik suçlamasıyla tutuklandığı da yer aldı
Soruşturma sürecinde Hayreddin Daminov’un belirli bir maaş karşılığında Tacik vatandaşlarının, Türkiye ile bağlantı kurmasını sağladığı, hem de Tacik gençleri Türkiye'deki dini okullarda eğitim almak gönderdiği iddia edildi.
Ebdulhafız Osman imzasıyla yayınlanan yazıda Türkiye'nin uzun yıllardır Orta Asya ülkelerini gözünü diktiği belirtilerek, SSCB'nin yıkılmasından sonra işadamları ve Türk dili öğretmenleri kisvesi altında çok sayıda insanın Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan’a gittiği bildirildi. Haberde ülkeye gelen bu insanların temel amacının kendi dünya görüşlerini ve dini fikirlerini Orta Asya insanlarına empoze etttiği belirtildi.
Orta Asya’daki dikte rejimlerinin muhalifleri, Rus medyasındaki bu yazının Türkiye-Rusya arasında son zamanda yaşanmakta olan gerginlikten dolayı kaleme alındığını belirtti. Rus ve Orta Asya devletleri istihbarat servislerinin halen kendi aralarında sıkı işbirliği içinde olduklarına dikkat çekti.