'HDP'yi yakmak istedi'

'HDP'yi yakmak istedi'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclis’i üyesi Ahmet Karataş’ı boğazını keserek öldürmek isteyen saldırgan Emrah Akman’ın cebinde tinerle gelerek parti binasını yakmayı planladığı belirtildi.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, 4 Kasım’da gerçekleşen saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
 
Beştaş, yaptıkları inceleme ve araştırmada saldırının bireysel değil örgütlü ve planlı olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
 
Beştaş, 6-8 Ekim’deki Kobani olaylarının ardından cumhurbaşkanı, başbakan ve hükümet sözcüsü tarafından HDP’nin hedef tahtasına konulduğunu ileri sürerek ve 8 Ekim’den sonra da Genel Merkez’e sürekli tehdit telefonları geldiğini bildirdi.
 
Olayın nasıl geliştiğini anlatan Beştaş soruşturma dosyası kapsamında sanığın beyanları ve elde edilen delillerden elde ettikleri bilgileri şöyle aktardı:
 
-Saldırgan Emrah Akman, abisinin evine varmasından 15-20 dakika sonra polislerin eve gitti.
 
-Saldırgan 2009 yılında BBP Alperen Ocakları’na kayıt yaptırdı, Alanya’da Ocak Başkan Yardımcılığı ve ilçe Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı.
 
-Saldırganın üzerinde 5301 numaralı basın üye tanıtım kartı bulundu.
 
-Saldırının gerçekleştiği Ahenk Apartmanı’nın girişini ve çevresini gösteren çevredeki işyerlerine ait kameralar ya bozuk ya da sadece binanın içini gösterdiği tespit edildi. Saldırının gerçekleştiği olay yerine yakın mobese kayıtları soruşturma dosyasına alınmadı. Sadece Ahenk Apartmanı’nın bina güvenlik kayıtları dosyaya alındı.
 
-Saldırgan olay gününden çok önce 16 Ekim 2014 tarihinden itibaren HDP Genel Merkezi’ni gözetledi ve izledi.
 
-Parti hakkında çok sayıda not ve bilgi saldırgan tarafından rapor altına alındı.
 
-Saldırganda çok sayıda keşif notu bulundu.
 
-Saldırgan cebinde tinerle gelerek parti binasını yakmayı hedefledi.
 
-Saldırgan güvenlik görevlisi ve daha önce bir güvenlik firmasında çalıştı.
 
Beştaş delillere dayanarak şu açıklamayı yaptı:
 
“Dosyada dikkat çeken hususlar değerlendirildiğinde, saldırının örgütlü ve planlı olduğu ortaya çıkmıştır. Saldırganın her aşamada kararlı ve kendinden emin bir şekilde hareket etmesi, savunma ve saldırı konusunda eğitim almış olması ve siyasi olarak örgütlü bir yapının gençlik kolları başkanlığını yapacak düzeyde olması, saldırganın gerçekleştireceği saldırının politik sonuçlarını hesap edebilecek bilinç ve düzeyde olduğunu göstermiştir.”
 
Beştaş saldırganın cep telefonu üzerinde hiçbir teknik araştırma yapılmadığını, banka hesaplarının ve özgeçmişinin gerçek olup olmadığının da araştırılmadığını belirtti.
 
4 Kasım’da sabah saatlerinde HDP Genel merkezine gelen Emrah Akman adlı saldırgan PM üyesi Ahmet Karataş’a saldırmış ve boğazını kesmek istemişti. Akman, Karataş’ı 9 yerinden bıçaklamıştı. Karataş ağır yaralanırken, Akman’da yakalanarak tutuklanmıştı. 
 
Halen hastanede tedavisi devam eden Karataş’ın hayati tehlikeyi atlattığı, bir süre daha hastanede kalacağı belirtildi.