HDP'ye Şok

HDP'ye Şok

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın 60’ın üzerinde fezlekesi bulunurken, ‘Sırtımızı YPG’ye dayadık’ diyen Yüksekdağ ve diğer vekillerin dosyaları gündeme alınacak.

Meclis’in yeni döneminin başlamasıyla birlikte milletvekili dokunulmazlık dosyaları da raftan inecek. Büyük bölümü HDP’lilerin terör suçunu içeren dosyaları yeni dönemde Meclis gündeminde olacak.

7 Haziran öncesi büyük bölümü HDP’li vekillerin dosyalarının oluşturduğu 1200’ün üzerinde dokunulmazlık fezlekesi dönemin sona ermesi nedeniyle Anayasa Adalet Karma Komisyonu’ndan Meclis Başkanlığı’na geri gönderilmişti. 1 Kasım seçimlerinde yeniden vekil seçilenlerin dosyası yeni oluşturulacak karma komisyona gönderilecek, seçilemeyen milletvekillerinin fezlekeleri ise dokunulmazlıkları kalktığı için Başbakanlığa gönderilecek ve yargılama yolu açılmış olacak. Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Ekim ayı başında verdiği bir mülakatta 7 Haziran’dan sonra Meclis Başkanlığı’na sunulan 34 dosya ile 2 Ekim 2015 tarihi itibariyle Meclis’te 332 dokunulmazlık dosyası bulunduğunu, bunların 26’ncı döneme devredeceğini açıkladı.

TERÖR PROPAGANDASI

Büyük bölümü HDP’li vekillerin dokunulmazlık dosyalarının oluşturduğu fezlekelerde, HDP’liler için terör örgütünün propagandasını yapmak, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, suçu ve suçluyu övmek, seçim kanuna muhalefet, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalar yer alıyor. Dün itibariyle son gelen fezleke HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında düzenlendi. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 60’ın üzerindeki dokunulmazlık fezlekesi ile Eş Başkan Figen Yüksekdağ hakkında düzenlenen fezlekeler, her iki ismin yeniden vekil seçilmesi nedeniyle yeni kurulacak Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda ele alınacak.

TÜKÜRÜKÇÜYE DE FEZLEKE

“PKK sizi tükürüğüyle boğar” sözü nedeniyle hakkında dokunulmazlık fezlekesi düzenlenen HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Suriye’den getirilen silahları teslim alacak kuryeye yardım ettiği iddiasıyla gündeme gelen ve hakkında fezleke düzenlenen Faysal Sarıyıldız gibi milletvekilleri yeniden seçildiği için dokunulmazlık dosyaları Karma Komisyona havale edilecek. Korucuları tehdit eden daha sonra özür dileyen Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan da yeniden vekil seçildiği için dosyası komisyonda görülecek. STAR