HDP'nin Dokunulmazlık Planı

HDP'nin Dokunulmazlık Planı

HDP'de zorla ifadeye götürülseler bile milletvekillerinin savunma yapmaması, ortak bir metin okuması kararlaştırıldı.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği Meclis'te referandum sınırının üzerinde "evet" oyu alarak kabul edildi. Şimdi düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı bekleniyor.

Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra Meclis'e gelen fezlekeler önce Adalet Bakanlığı'na gönderilecek. Oradan da dosyalar ilgili savcılıklara iletilecek.

HDP'DE "NE YAPACAĞIZ?" TOPLANTISI

Bu sürecin sonunda milletvekilleri için ifade çağrılarının çıkması bekleniyor. Haklarında şimdiye kadar Türkiye Büyük Millet Meclis'ine ulaşan 408 fezleke bulunan HDP'li milletvekilleri bundan sonra izleyecekleri yol haritasını belirlemeye çalışıyor. Parti'nin haftasonundan bu yana yapılan yönetim toplantılarında bu konuda tartışmalar yapıldı.

MİTİNGLER YAPILACAK

Al Jazeera'nın haberine göre HDP, dokunulmazlıklar konusunda kendi kitlesini bilgilendirmek ve harekete geçirmek için daha düzenleme yürürlüğe girmeden mitingler yapmaya başlayacak. Bu mitinglerin bir bölümüne HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte DTK Eş Başkan'ları Hatip Dicle ile Leyla Güven ve HDK Eş Başkan'ları Ertuğrul Kürkçü ile Gülistan Koçyiğit'in birlikte katılması planlanıyor.

İLK NERELERDE DÜZENLENECEK?

İlk mitingler bu haftasonuna kadar Kars, Ağrı ve Iğdır'da yapılacak. Sonrasında aralarında İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu ülkenin batısındaki iller ve aralarında Diyarbakır'ın da bulunduğu HDP'nin güçlü olduğu illerde mitingler yapılacak.

SLOGAN BELİRLENDİ

Mitinglerin ana sloganı, "Darbeye karşı demokratik siyaset buluşmaları" olarak belirlendi.

ZORLA GÖTÜRÜLSELER BİLE İFADE YOK

İfade çağrılarının gelmesiyle birlikte başlayacak süreç için de yeni bir strateji belirlendi. HDP Eş Başkan'ı Selahattin Demirtaş daha önce milletvekillerinin kendiliklerinden ifadeye gitmeyeceğini, zorla götürülme kararının çıkarılması gerektiğini söylemişti.

yapılan toplantılarda milletvekillerinin zorla ifadeye götürülseler dahi ifade vermemeleri kararı alındı. Vekiller fezlekelerde kendilerine isnat edilen suçlarla ilgili sorulara yanıt vermeyecekler.

ORTAK METİN OKUNACAK

Bunun yerine parti tarafından hazırlanan ortak bir metin okuma kararı alındığını söyledi. Bu metinde verilecek ana mesaj, "Biz milletvekiliyiz, bu yargılama biçimini kabul etmiyoruz" olarak belirlendi. Ayrıca yaşanan sürece ilişkin değerlendirmeler de ortak bir metin üzerinden yapılacak.

Yapılan toplantılarda genel değerlendirme en azından bazı milletvekillerinin tutuklanabileceği yönünde oldu.