HDP'nin çözüm sürecindeki son kararı

HDP'nin çözüm sürecindeki son kararı

HDP çözüm süreci konusunda yeni bir karar alacak mı? İmralı'ya giden heyetteki isimleri değiştirecek mi? Süreç devam edecek mi?

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, bazı temas ve görüşmeler sonucu çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı iradenin ortaya çıktığı izlenimini aldıklarını söyledi.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP İmralıHeyeti, çözüm sürecinde gelinen aşamayı değerlendirmek üzere TBMM HDP Grup Yönetim toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi.  

Açıklamayı heyet adına Pervin Buldan yaptı. İşte açıklamadan öne çıkan başlıklar: 

-Geçen hafta süreçte gelinen aşamayı sizlerle paylaşmış ve Adalet Bakanlığı’na İmralı Adası’na gitmek üzere başvurmuştuk. Önceki günkü Bakanlar Kurulu ardından Hükümet sözcüsünün yaptığı talihsiz açıklamanın ardından bir açıklamaya ihtiyaç duyduk.

-İmralı Adası’na gitme talebimiz her şeyden önce süreçteki kararlılığımızın bir ifadesidir. Son derece iyi niyetle, samimi bir çabayı ortaya koyduğumuz bu ısrar Hükümet yetkililerince yeterince anlaşılamamaktadır.

-Hükümetin bize cevabı tehdit, müdahale ve çözümsüzlük dili olmuştur. Süreçte her saniyesi önemli olan zamanın heba edilmesidir. Zaman kaybetmeden somut adım atılmalıdır. 

-Partimizin ve heyetimizin iradesi üzerinde tahakküm kurmayı tasarlamaktan vazgeçilmelidir. Kararlılığımız aynı ciddiyet içerisinde devam edecektir. 

-Tarihi bir gerçekliktir ki, bir ülkede demokratik haklar tehdit altındaysa ortada ne kamu kalır, ne de düzeni.

-Yapılması gereken, görüşmelere ambargo koymak değil, tam tersine görüşmeleri sıklaştırmak, niteliğini derinleştirmektir. Çatışmasızlığın başladığı günden bu yana ortaya koyduğumuz irade halklarımız nezdinde en büyük teminattır.

HEYETTE BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Soru-cevap kısmında "görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesi gerekiyor. Sanırım hükümet durumun bu yöndeki ağırlığını kavrayacaktır" ifadelerini kullanan Sırrı Süreyya Önder, bu heyeti Sayın Öcalan belirledi. Kendisinin dışında hiçbir mekanizma bu heyete müdahale edemez. Kabul etmeyiz. Bu, yol değildir.Heyette bir değişiklik olmayacak, açıklamasında bulundu. Önder, İmralı Adası’na gidişimiz yarın da, üç gün sonra da olabilir, karşılıklı belirleyeceğiz, dedi. 

DETAYLI BİR YOL HARİTASI BİZİMLE PAYLAŞILMADI

Önder'den sonra söz alan İdris Baluken, yetkililerle yaptığımız toplantılarda sürecin askıya alınması durumunu masaya yatırdık, Kamuoyu üzerinden yapılan polemiklerin yarattığı sıkıntıları aşma noktasında görüş alışverişi oldu.Sürecin hızlandırılması, tıkanıklıkların aşılması için karşılıklı irade beyanının gerçekleştiği somut bir durum ortaya çıktı.Yol haritası konusunda yeni bir gelişme yok. Bizimle paylaşılan, yol haritası taslağıdır. Yetkililerle dün yaptığımız görüşme, daha çok tıkanıklıkları aşmak üzerinden şekillendi. Müzakere mekanizmalarının kurulması konusunda karşılıklı bir irade beyanı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim, dedi. 

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: BARIŞ HEMEN ŞİMDİ!

Biriyle diyalog başlatıyorsanız onun çalışma koşullarının uygun hale getirilmesi gerekir. Sayın Arınç sanırım bilmeden demeç verdi, açıklamasında bulunan Sırrı Süreyya Önder, milliyetçi oylar ve seçim meselesi oluşturulmuş yanlış bir algı. Faşist olmayan siyasetler barışı sağlayacaklara desteğini azaltmaz. “Barışı getirirseniz oyunuz düşer." Bu nerede görülmüş? Bu niye oy kaybettirsin? "Seçimden önce mi, sonra mı" abesle iştigaldir. Barış, hemen şimdi! Tam bir demokrasi için ne gerekiyorsa bir an önce ve hep birlikte yaşama geçirmeliyiz, dedi. 

Önder gelen sorular üzerine sözlerine şöyle devam etti:

-"HDP silah bıraksın" gibi bir algı ortaya çıktı, gerçekliğe tekabül eden bir yanı yok. Böyle çağrıların anlamı yok, gerçek değil.

-Süreci başlatan kuşkusuz Sayın Öcalan’dır. Çok istiyorsa bu şeref Sayın Cumhurbaşkanına ait olsun da, yeter ki gereğini yapsın.