HDP'den KCK'ya 'tansiyonu düşür' çağrısı

HDP'den KCK'ya 'tansiyonu düşür' çağrısı

HDP, PKK’nın çatı örgütü KCK’ya çağrıda bulunarak Kobani gösterilerinde çıkan şiddet eylemlerinde tansiyonu düşürecek açıklamalar yapıp, silahlı eylemleri soruşturmasını istedi.

7 Ekim’de yaptığı ‘acil eylem çağrısı’ nedeniyle hükümet tarafından 3 gündür süren olayların sorumlusu olarak gösterilen HDP; DBP, DTK ve HDK ile birlikte ortak bir açıklama yaptı. “Hiç kimse asla şiddete başvurmamalıdır” denilen açıklamada özellikle KCK’ya verilen mesaj dikkat çekti; “KCK yönetiminin sürecin önünü açacak tedbirleri alarak, gösteri yapan grupların şiddet kullanmamaları çağrısını tekrar yapmalarını, silahlı eylemleri ciddiyetle soruşturmalarını ve önüne geçecek tedbirleri almalarını, tansiyonu düşürecek şekilde bir gayret içinde olmalarını diliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

"Çözüm süreci ayakta tutulmalı"

Kobani’deki IŞİD’in saldırılarının ‘vahim boyutlara’ ulaştığı belirtilen açıklamada, çözüm sürecinin ayakta tutulması gerektiği vurgulandı.

“Bu kaotik ortamda hem Kobanê’yi yalnız ve sahipsiz bırakmayacak, hem provakasyona zemin sunmayacak, hem çözüm sürecini ayakta tutacak, hem de halklarımızı saldırılardan koruyacak sağduyulu politikalar oluşturmak zorundayız. Bu çerçevede dün yaptığımız açıklamayı ve çağrıyı bir kez daha yineliyoruz: Hiç kimse hiç bir yerde birbirine karşı asla şiddete başvurmamalı, şiddet araçlarını kullanmamalıdır.”

"Emniyet müdürüne saldırı soruşturulmalı"

Açıklamada Bingöl’de dün gece Emniyet Müdürü Atalay Ülker’e yapılan saldırının kaygıları artırdığı belirtilirken, “Bingöl’deki bu vahim olayın bütün taraflarca her yönüyle soruşturulmasının öenmine dikkat çekmek istiyoruz. Bu ve benzeri olaylar, bütün gidişatı tümden olumsuz bir yöne çevirebilecek potansiyele sahiptir” denildi.

Hükümeti de Kobani için insani yardımlara devam etmesi çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Sn. Öcalan’ın da katkısı ve çağrısı dikkate alınarak Hükümetin Kobanê konusunda attığı olumlu adımlara (sınırdan yaralı ve insani yardım geçişinin kolaylaştırılmasına ek olarak) devam etmesini, güvenlik güçlerinin göstericilere dönük şiddet kullanmasının önüne geçilmesi, provakatörlerin örgütlediği sivil grupların halka dönük saldırılarının mutlaka önlenmesi ve tansiyonu düşürecek mesajların verilmesi hususlarında daha özverili davranmasını bekliyoruz.

Açıklamada, "aksamalara rağmen Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye insani yardımların geçişine izin veriliyor olması, yaralıların sınırın bu tarafına alınıyor olması önemli ve olumlu bir tutum" olarak değerlendirdi.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi, Demokratik Toplum Kongresi ve Demokratik Bölgeler Partisi eş başkanları ile Halkların Demokratik Kongresi eş sözcüleri imza koydu.

Kaynak: Al Jazeera