HDP’den Ayhan Bilgen Hamlesi

HDP’den Ayhan Bilgen Hamlesi

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, son dönemde partisine yönelik operasyonlar ve parti içi eleştirilere ilişkin konuştu. Sancar, Ayhan Bilgen’le görüşmeleri için iki milletvekilini görevlendirdiklerini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, son dönemde partisine yönelik operasyonlar ve parti içi eleştirilere ilişkin konuştu. Sancar, Ayhan Bilgen’le görüşmeleri için iki milletvekilini görevlendirdiklerini söyledi.

Yeni Yaşam gazetesinden Hüseyin Kalkan’a konuşan Sancar, Kobane operasyonu kapsamında tutuklanan ve görevden alınan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in HDP’ye yönelik eleştirilerine de yanıt verdi. Parti üyelerinin HDP’yi eleştirmesinin doğal olduğunu söyleyen Sancar, Bilgen’le görüşmesi ve eleştirilerini dinlemesi için iki milletvekili görevlendirdiklerini söyledi.

“BİLGEN’İN İFADE ETTİĞİ GÖRÜŞLER YENİ DEĞİL”

Mithat Sancar, “Ayhan Bilgen’in medyaya yansıyan eleştirileri oldu. Neler söylemek istersiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bir defa HDP çoğulcu bir partidir ve bu çoğulculuk lafta kalmaz. Partimiz, dindar muhafazakâr dünyadan, sol-sosyalist çevrelere, farklı inançlardan değişik halklara, ideolojik tercihleri olan gruplara kadar çok geniş bir yelpazeyi içeriyor. Bizde çoğulculuk, yapısal bir niteliktir ve eleştiri hakkı da bunun doğal bir parçasıdır. Elbette bizi bir araya getiren temel ilkeler var. Parti programı ve parti hukuku bunların başında geliyor. Bu çerçevede kaldığı sürece bizde eleştiri yadırganmaz. Tam tersine, HDP’nin canlılığının bir belirtisi olarak görülür.

Ayhan Bilgen’in sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna verdiği röportajlarda ifade ettiği görüşler yeni değil. Bundan birkaç ay önceki röportajlarında da HDP’ye yönelik eleştirilerini dile getirmişti. Bunu dile getiren tek kişi de Ayhan Bilgen değil. HDP ruhuna uygun işleyiş ve demokratik usuller konusunda eksiklikler olduğu söyleniyor, doğrudur da. Eksiklikler mutlaka vardır; fakat bunları gidermek için de çalışma yürütmeye imkân tanıyan zeminler de mevcuttur. Bizde tartışma kültürü gelişkindir. Birlikte karar verme konusunda bütün bileşenler, bütün bireyler, samimi, güçlü bir çaba içerisindedir. Mümkünse mutabakatla karar almak için uğraşılır. Ben bu işleyişi eş genel başkan olduktan sonra daha iyi anladım.

“İKİ MİLLETVEKİLİ ARKADAŞIMIZI GÖREVLENDİRDİK, KENDİSİYLE DOĞRUDAN GÖRÜŞECEKLER”

Ayhan Bilgen’in eleştirilerinin, HDP’yle ilgili çok yeni bir durum varmış gibi değerlendirilmesini ben doğru bulmuyorum açıkçası. Bazılarına katılabiliriz, bazılarını doğru bulmayabiliriz. Benim doğru bulduğumu diğer eş başkanımız doğru bulmayabilir. Önemli olan parti hukuku çerçevesinde ve temel ilkelerimiz zemininde tartışmamızı, diyaloğumuzu, çalışmalarımızı sürdürebilmemizdir. Ayhan Bilgen’in eleştirileri üzerinden partimizi yıpratma çabalarının da farkındayız. Belirli çevreler bunu fırsat olarak görüyor olabilir ama bizim temelimiz, bünyemiz sağlamdır. Bu tür eleştiriler bizi güçlendirir. Bizi buradan zayıflatma hayalleri kuranlar varsa açıkça söyleyeyim, uğraşmasınlar. Nafile bir çaba olur.

Karantinadan dolayı Ayhan arkadaşımızla doğrudan görüşmek mümkün olmadı. Sadece bir avukat arkadaşımız görüştü. MYK toplantımızda iki milletvekili arkadaşımızı görevlendirdik, kendisiyle doğrudan görüşecekler, ayrıntıları öğreneceğiz. Ayhan Bilgen partimizin üyesidir. Bize doğrudan ileteceği her türlü görüşünü, önerisini değerlendiririz. Bizim önerilerimiz de olur kendisine.”