HDP 'Polis Kurşunu'nda Israrlı

HDP 'Polis Kurşunu'nda Israrlı

HDP, Cizre’den öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın otopsi raporuna tepki gösterdi. Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, silahın emniyetin envanterinde olmadığı açıklamasının 90’lı yılları hatırlattığını söyledi.

Meral Danış Beştaş, Nihat Kazanhan’ın otopsi raporunun ailesine ve avukatlara verilmediğini belirtti ve şunları söyledi:

ÖZETLE

HDP, 'polis vurdu' iddiasında ısrarlı

 

“Bizim envanterimizde bu silah yoktur, grupların kendi aralarındaki çatışmalarından kaynaklanan bir durumdur’ şeklinde açıklama yapıldı. Bu tablo bize hiç yabancı değil. 90’lı yılarda yapılan saldırılarda, katliamlarda, cinayetlerde bizim önümüze şu konurdu, 'Bu silahlar envanterimize kayıtlı değil, bunlar TSK’ya ait değil, bizimle ilgisi yok’ diye faili meçhul olarak kaydedilir ve failler bulunmazdı."

"Nihat Kazanhan’ı kim vurdu? Otopsi raporunun verilmeme nedeni nedir? 24 saat sonra otopsi raporu verilmediği halde, balistik raporuyla av tüfeği olduğunu açıklamışlardır. Biz bu rapora itibar etmiyoruz. Bizim için Nihat Kazanhan’ın ölüm sebebinin, öldüren cismin ne olduğunun açığa çıkması, Cizre’deki provakasyonları oyunları, oradaki tezgahta kimin olduğunu açığa çıkaracak güçtedir.”

"Nihat’ın başına isabet eden cismin neye ait olduğu, ne mermisi olduğu belirtilmiyor. Emniyet yetkilileri, uzman kişiler de bu cismi tanıyamadıklarını söylüyorlar. Teşhis koyamıyorlar. Otopsiye giren avukat arkadaş buna tanıklık yapıyor. Savcıyla ciddi tartışmalara rağmen, otopsi raporu avukata verilmiyor. Bu çok istisnai bir durumdur. Otopsiye girdiği halde, bütün işlem sırasında bulunduğu halde savcı keyfi şekilde otopsi raporunu vermeyi redediyor.”

Dink suikasti şüphelisi neden Cizre'ye atandı?

Dink suikastinde şüpheli sıfatıyla ifade veren Engin Demir’in Cizre’ye atanmasını eleştiren Beştaş, yaşanan olaylarla çözüm sürecine desteğin sorgulanır hale geldiğini savundu. 

“Hükümet Engin Demir’i atarken neyi hedeflemiştir? Dink suikastinin şüphelisini Cizre’ye göndermekle Cizre’deki tutumunu farklı bir şekilde göstermiştir, çözüm sürecine aykırı bir şekilde ortaya koymuştur. Çözüm sürecinin devamından yana olduğunu ifade eden hükümet  emniyet müdürünü görevden almalıdır. İçişleri Bakanı, bu kadar çocuğun öldürüldüğü ve failinin gizlendiği ortamda o koltukta oturamaz. Çocukların öldürüldüğü ve faillerin aklanmaya çalışıldığı bir ortamda halkın hükümete, çözüm sürecine desteğini sorgulatır hale geldi. HDP olarak çözüm sürecini bir tarafın susturulması, öldürülmesi olarak algılamıyoruz, algılamadık.”

Beştaş, olayın DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’nin, Öcalan’ın mesajını götürdüğü gün olmasının tesadüf olmadığını ifade ederek, olayın hem TBMM’de, hem de hukuki olarak takipçisi olacaklarını söyledi.

KaynakAl Jazeera