HDP kongreye hazır

HDP kongreye hazır

Tek listeyle gidilecek kongrede Demirtaş ve Yüksekdağ yeni eşbaşkanlar olacak. Öcalan'ın gündeme getirdiği 'Demokratik Ulus' kavramının yer alacağı tüzükte, eşbaşkanlık da olacak. Kongre için Barzani'ye de davet var.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2. Olağanüstü Kongresi için hazırlıklarını tamamladı. Ankara’daki Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılacak kongreyle parti, yeni eşbaşkanlarını ve yönetimini belirleyecek.

ÖZETLE

HDP'de yeni dönem
Kongre Ankara'da

 

Parti, yeni dönemde Abdullah Öcalan’ın Türkiyelileşme programını içeren “Demokratik Ulus”, “Demokratik Cumhuriyet”, “Ortak Vatan” kavramlarından yola çıkarak, Kürt siyasi hareketinin dinamikleriyle Türk sol ve sosyalist, demokrat çevreleri buluşturmayı hedefliyor.

Eşbaşkanlık tüzükte yer alacak

Kongre öncesinde, 21 Haziran’da Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 4. Olağan Genel Kurulu toplantısı yapılacak. Ankara’daki toplantıda HDK’nın ve HDP’nin yeni süreçteki rolü ve partinin programı masaya yatırılacak, yeni yönetim listesine son şekli verilecek. Kongrede HDP’nin tüzük ve program değişikliğine gitmesi de bekleniyor. Partinin tüzüğünde eşbaşkanlık resmen yer alacak. Partide kadınlarla ilgili kota uygulanmayacak ancak kadınlara parti yönetiminde erkeklerle eşit sayıda yer açılacak. Kongrede Kürt siyasi hareketinin geçmişteki siyasi partilerinde olduğu gibi gelenek yine bozulmayacak. Sadece kurucu üye ve Parti Meclisi’nden (PM) 156 delegenin oy kullanacağı kongreye tek listeyle gidilecek. Partinin eşbaşkan adayları ise Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ.

Mesut Barzani’ye davet

Abdullah Öcalan’ın mesajının okunacağı kongrede, 50 yedek ve 100 asil üyeden oluşan Parti Meclisi, Danışma Kurulu, Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Komisyonu seçimleri de yapılacak. Kongreye Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin yanı sıra 60’a yakın büyükelçi, KDP, YNK, Goran Hareketi ile PYD de davet edildi.

'PM’nin yarısı kadın olacak'

Kongre hazırlıklarıyla ilgili Al Jazeera’ye konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Bircan Yorulmaz teknik hazırlıkların tamamlandığını hatırlattı: “Kongreye mutabık listeyle gidiyoruz. Çalışmalarımızın çoğu tamamlanmış bulunmakta. Parti Meclisi üyeliği değerlendirmelerimiz sürüyor. Parti Meclisi’nin en az yarısı kadınlardan oluşacak. Kadınlar için kota değil ama eşit katılımlı bir yöntem uyguluyoruz. Ayrıca gençlerin kendilerini temsil etmesi için yüzde 20’si de genç üyelerden olacak. Bağımsız, hiçbir siyasi partiye mensup olmayanlara da PM’de yer açıyoruz. Parti Meclisimizin 100 üyesinin yüzde 40 bağımsız bireylerden, yüzde 60’ı da kurumlardan oluşacak.”