HDP 'Heyeti Cizreye Gidiyor

HDP 'Heyeti Cizreye Gidiyor

Cizre'de son bir aydır meydana gelen ve 5 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan olayların sona ermesi için HDP'nin İmralı heyetinde yer alan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, DTK'nın diğer Eş Başkanı Selma Irmak ve bazı HDP milletvekilleriyle birlikte çarşamb

 - Cizre'deki gerginliğin son ermesi için Demokratik Toplum Kongresi (DTK) hareke geçiyor. DTK'nın, HDP'nin İmralı heyetinde yer alan Eş Başkanı Hatip Dicle, diğer Eş Başkan ve Şırnak HDP Milletvekili Selma Irmak ve bazı HDP milletvekilleri ile birlikte çarşamba günü Cizre'ye gidecek. Cizre ziyareti ile ilgili bugün Diyarbakır'da açıklama yapan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Cizre'de gidip gençlerle sohbet etmek istediklerini belirterek, "Cizre'ye, yaşanan gerginliğin düşürülmesi için gideceğiz. Gidip insanlarımız ile konuşacağız, bunun bir tuzak olduğunu, sürece yönelik büyük bir tezgahın gündeme getirilmesi oluğunu var gücümüz ile anlatmaya çalışacağız" diye konuştu.

Cizre'de yaşanan gerginliğin İmralı heyetinin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede de gündeme getirildiği öğrenildi.

'ŞIRNAK VALİSİ İLE CİZRE'DE BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞMEDİ'

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise bugün ulusal bir gazetede yer alan, kendisinin de adının geçtiği, 'Şırnak Valisi'nin Cizre'de KCK'llıarla toplantı yaptığı' şeklindeki haberi yalanladı. Sarıyıldız, cemaate yakın yayın organlarında çıkan haberlere anlam verebildiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Çünkü, onlar, içinde bulunduğumuz süreci tamamıyla bozmak ve anlaşmazlığa ve ihtilafa düştükleri mevcut hükümeti de bu sürecin altında bırakmak istiyorlar. Ama bugün öteden beri hükümet ile bir arada olan bir gazetede böyle bir haberin çıkması artık hükümet ile cemaatin bu Cizre'de olup bitenler hakkında aynı dili kullandığı gerçeğini ortaya çıkardı. Bu kesinlikle kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Sözü edilen öyle bir toplantı gerçekleşmiş değildir. Kaldı ki biz bugüne kadar devletin bölgedeki temsilcileri ile biz bir konsensüs sağlamış değiliz. Sorunu çözmek, gerilimi düşürmek için bir konsensüs sağlanmış değil, halen aramızda ciddi bir ihtilaf var. Cizre'de bizim il valisi ile yaptığımız bir görüşme yoktur. Böyle bir görüşme gerçekleşmemiştir. İlçe teşkilatımızdan birkaç arkadaş olaylar patlak vermeden önce Hüda-Par'ı ziyaret etmiş ve bu ziyarette bir tehdit etme söz konusu olmamıştır. Bölgede çok kirli bir tezgahın devrede olduğu görülüyor. Söz konusu siyasi çevrenin dahil edilmek istendiği, bu konuda hepimizin duyarlı yaklaşması ve bu oyunlara gelinmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bölgedeki bir çatışmanın hiçbirimize fayda sağlamayacağını söylemişler."

'HENDEKLERİ KAPATMAYA ÇALIŞMIŞTIK'

Cizre'de uzun süredir yaşanan gerginliğe değinen Faysal Sarıyıldız, 6-8 Ekim olaylarında yüzlerce kişinin gözaltına alındığını, tutuklandığını, böyle bir olayın Cizre'de de yaşanmaması için halkın hendekler kazarak kendince tedbir almaya çalıştığını ifade ederek, "Ama, biz zamanla bu hendeklerin bir tedbir olmadığını ve halkın sosyal yaşamını etkilediğini ve içinde bulunduğumuz süreci bozmak için bazı çevrelerce kullanılacağını düşünerek gidip onlarla konuştuk ve hendekleri kapatmaya başladık. Ama hendeklerin kapatıldığı gece sokağa giren polis bir genci öldürdü. Devletin içerisindeki farklı kliklerin oyunu olabileceğini düşünüyorduk ama zamanla hükümetinde buna sesiz kaldığını gördük. Hükümetin olup bitenlerden faydalanmaya çalıştığını ve nemalanmaya çalıştığı kanaatine vardık" dedi.

'BU SÜREÇTE KİM OLURSA OLSUN SİLAH KULLANMASINI MAZUR GÖRMÜYORUZ'

HDP'li Vekil Sarıyıldız, Cizre'de bir kişinin polis kurşunu ile öldürülmesinden sonra artık polisin insanları öldürmeye ve yaralamaya yönelik girişimlerine izin vermeyeceğini, gerekirse bedenlerini halka siper edeceklerini ve sürecin bozulmasına izin vermeyeceğini söylediklerini kaydederek, "Ama bu bazı çevreler tarafından 'Polisi şehre sokmayacağız, çatışacağız' şeklinde verildi. Başından beri halkımıza şunu söylüyoruz bu süreçte silah kullanımının mazur görülecek bir tarafı olamaz. Biz demokratik yöntemlerle ve sivil itaasizliğe biraz daha nitelik kazandırarak, kendimizi korumaya çalışalım dedik. Bu süreçte kim olursa olsun silah kullanılmasının maruz görmeyeceğimizi söylüyoruz" diye konuştu.

VALİ: GERÇEK DIŞI

Öte yandan Şırnak Valisi Hasan İpek de öğlen saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak, bugün bir gazetede kendisi ile ilgili yer alan haberin şahsı ile ilgili kısmının gerçek dışı olduğunu kaydetti.
(DHA)