HDP barajı geçer AK Parti bu oyu alırsa ne olur?

HDP barajı geçer AK Parti bu oyu alırsa ne olur?

7 Haziran 2015 seçim sonuçları Türkiye'nin önüne 8 Haziran sabahı koalisyon mu getirecek? AK Parti 'nin tek başına iktidar olması için ne kadar oy alması gerekiyor.

7 Haziran 2015 genel seçimleri büyük sürprizlere gebe. İlk kez bu seçim hemen her türlü sonuca açık görünüyor. Anket sonuçlarına bakıldığında AK Parti tek başına iktidar olabilir de olamaz da... Keza aynı şekilde HDP barajı geçebilir de gemeyebilir de... 

Peki 7 Haziran seçim sonuçları HDP barajı geçtiği taktirde Türkiye'nin önüne 8 Haziran sabahı nasıl bir tablo koyar? İktidara yakın kalemlerin de sıklıkla dile getirdiği koalisyon ihtimali var mı?

8 Haziran sabahı Türkiye'nin önündeki tabloyu kararsızların oyu belirleyecek. Bugüne kadar çıkan anketlere bakıldığında AK Parti'nin oy aralığı yüzde 42-43 görünürken HDP ise yüzde 9.8 ile yüzde 10 arasında gidip geliyor. Yani seçime son 5 gün kala sonuçları çok küçük oy değişiklikleri altüst edebilir. 

KOALİSYON MU GELİYOR?

Seçim anketlerinde kararsızların oranı ilk kez bu kadar yüksek görünürken bu kararsızların ağırlıklı olarak AK Parti seçmeni olması dikkat çekici. Şayet AK Parti küskünleri 7 Haziran sabahı partilerini cezalandırmaya karar verirse tablo bambaşka olabilir. Böyle bir durumda AK Parti tek başına iktidar olma şansını kaybedebileceği gibi Türkiye 'de koalisyon hükümetlerine dönüş yapmış olacak. 

Peki AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olabilmesi için ne kadar oy alması gerekiyor. Bu noktada HDP'nin barajı geçip geçmemesi büyük etken. 

AK PARTİ YÜZDE 43 ALIRSA NE OLUR? 
Bu sorunun yanıtı 'koalisyon' demek. AK Parti'nin genel seçimlerden birinci parti olarak çıkması 'tek başına iktidar' için yetmiyor. AK Parti'nin HDP'nin barajı geçmesi halindetek başına iktidar olabilmesi için en az yüzde 45 ve üzeri oy alması gerekiyor. Anket sonuçları ise iktidar partisi için en fazla yüzde 43 gösteriyor. 

HDP BARAJI GEÇEMEZSE NE OLUR?
HDP bu seçimlerin kilit partisi olmuş durumda. Zira AK Parti'nin mevcut yüzde 43 oy ile tek başına iktidar olabilmesinin tek yolu HDP'nin barajı aşmamasına bağlı. Böyle bir durumda AK Parti'ye tek başına hükümet kurmak için yüzde 40 ve üzerinde oy alması yetiyor.