Hayrettin Karaman Meydan Okudu

Hayrettin Karaman Meydan Okudu

Cemaat yazarlarının rüşvete fetva vermekle suçladığı ünlü ilahiyatçı Hayrettin Karaman'dan hodri meydan...

İslam hukuku profesörü Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, bugünkü yazısında kendisini rüşvete fetva vermekle suçlayanları iddialarını ispat etmeye çağırdı.

17 Aralık operasyonundan sonra Cemaat medyası yazarlarının hedefi olan Karaman, "Rüşvet konusu" başlıklı yazısında iftiralara isyan etti.

Gülen taraftarlarının suçlamalarına ünlü hoca, "Peygamberimiz (s.a.) “Rüşveti verene de alana da Allah lanet eder” buyurduğu halde bir mümin nasıl rüşvete fetva verebilir!?" diye yanıt veriyor.

Rüşvetin de yolsuzluğun da haram olduğunu, herkesin bu günahı işleyenleri ıslah etmek ve zararlarını önlemek için gayret etmeleri gerektiğini yazan Karaman, saptırılan kendi açıklamasını bir kez daha okurlarıyla paylaştı:

HAYIR İHALEDEN ÖNCE YAPILMAMALI

"Bana vaktiyle, “devlet ve belediyelerde yetki ve makam sahibi kişiler, buralarla iş yapan kimselere “şuraya yardım edin, şu hayra katılın” diyebilirler mi, bunu sakıncası olur mu” diye sorulmuştu. Ben de özetle ve mealen şu cevabı vermiştim: “Evet, insanları hayra yönlendirebilirler, hayır hasenat yapmaya teşvik edebilirler, ama bunun şartları vardır: 1. Yönlendirenler ve onun yakınları bu hayırdan istifade edemezler, 2. Yetkilinin tavsiyesine uyan kişi, bunu kullanarak devletten ve belediyeden hakkı olmayan bir menfaat sağlayamaz, 3. Mesela bu hayır sahibi ihalelere giriyorsa bu yönlendirme ihaleden önce yapılmamalı, iş bittikten sonra olmalı ve bir önceki maddede söylediğim gibi yapılan hayır, daha sonra haksız bir menfaat sağlamanın vesilesi olmamalıdır.”

Eğer biri çıkar da buna rüşvet derse o kişi, rüşvetin manasını bilmiyor demektir."

HEDİYELERİN BÜYÜK KISMI RÜŞVET SAYILMIŞTIR

Rüşvet ve diğer haksız kazançlar konusunda ne söylediğinin 70'li yıllardan bu yana piyasada olan 'Helaller Haramlar' isimli kitabında yer aldığını belirten yazar, yazısını böyle tamamlıyor:

"İş başındakilere ve selâhiyet sahiplerine verilen hediyelerin de büyük bir kısmı rüşvet sayılmıştır. Zekât vb. tahsildarları hediyelerle döndükleri zaman Hz. Peygamber (s.a.v.) “evlerinizde otursaydınız bu hediyeler size verilir miydi?” buyurarak bunların rüşvet mahiyetinde olduğunu bildirmiştir."