Hatip Dicle: AB, Kürtleri sattı

Hatip Dicle: AB, Kürtleri sattı

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle "AB kendi çıkarları için kaba tabirli Kürtleri sattı" diye konuştu

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle, "PKK 1984'ten 1999'a kadar 15 yıl savaştı. Bazen sivil ölümler de oldu, hatta bazen biz siyasetçilerin savunamayacağı eylemleri oldu. Hatta ve hatta PKK'nın da kendisinin daha sonra mahkum ettiği eylemleri oldu" dedi.

Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen DTK 1. Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşan Dicle, çözüm sürecinin kıymetinin farkına varılması gerektiğine vurgu yaptı.

Mesajlarının yerine ulaşması için konuşmasını Türkçe gerçekleştireceğini ifade eden Dicle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık yaptığı dönemde 2004 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşmayı hatırlatarak, bunun tarihi bir konuşma olarak gördüklerini söyledi.

Osmanlıca "Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür" sözüne atıfta bulunan Dicle, "Türkçe ile söylersek belki tam karşılamıyor ama 'hafıza unutmakla sakatlıdır', yani 'engellidir' derler. Bu kavşağa nasıl geldik, bu kavşağın, bu sürecin kıymeti nedir? Sayın Öcalan'ın en son sunduğu ve KCK'nın bütün birimlerinin kelimesine dahi dokunmadan arkasında olduğu demokratik, barış ve demokrasi müzakere taslağının bugün kıymetini anlamak için ve kıymetinin bir kez daha hatırlanması için biraz gerilere gitmek istiyorum" diye konuştu.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in çözüm sürecine yönelik bazı adamlar attığını fakat uluslarası komplolarla tasfiye edildiklerini ileri süren Dicle, sürecin arka planının kendileri ve hükümet tarafından doğru kavranmaması halinde yakalanan tarihi fırsatın kaçırılacağını belirtti.

- "AB kendi çıkarları için Kürtleri sattı"

Dicle, silahlı güçlerini geri çekmesine rağmen ABD'nin AB'yi de zorlayarak PKK'yı terör örgütleri listesine aldığını iddia ederek, cezaevinden tahliye olduktan sonra davet edildikleri Avrupa Parlamentosunda yaşanan bir olayı şöyle anlattı:

"Diplomatik kurallar gereği bunu şu ana kadar söyleyemedim, on yıl sonra ilk kez açıklayacağım. Leyla Zana'ya biliyorsunuz bir ödül verilmişti. 2004'te cezaevinden yeni çıkmıştık. Leyla Hanım'a ödülünü de vermek üzere bizi Avrupa Parlamentosu başkanlığınca davet ettiler. Bizim için verilen yemekte benim de yanımda Avrupa Parlamentosu istihbarattan sorumlu başkan yardımcısı oturuyordu. Soruları yanıtladıktan sonra ben de kendilerine bir soru sormak istedim. 'PKK 1984'ten 99'a kadar 14 yıl savaştı. Bazen sivil ölümler de oldu, hatta bazen biz siyasetçilerin savunamayacağı eylemleri oldu. Hatta ve hatta PKK'nın da kendisinin daha sonra mahkum ettiği eylemleri oldu. Sizler o dönemde PKK'yı terör örgütleri listesine almamıştınız. PKK 1999'dan beri silahları konuşturmuyor. Barış ve çözüm aranıyor. Siz neden tam da bu ortamda terör örgütü ilan ettiniz' dediğimde; istihbarat örgütlerince PKK'nın El Kaide ile ilişki içinde olduğu bilgisinin kendilerine verildiğini söylediler."

O dönemde yapılmak istenenin barış ve çözüm arayışını baltalamak olduğunu belirten Dicle "AB kendi çıkarları için kaba tabirli Kürtleri sattı" diye konuştu.

Genel Kurula, DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım da katıldı.

 
Kaynak: Star Gazetesi