Hatasız kul olmaz; Mustafa Kemal dahil

İmam-Hatip Lisesi'nde bize peygamberlerin "zelle" denilen küçük hatalar yapabildikleri öğretilmişti.

CHP'li Onur Öymen, Dersim katliamıyla ilgili sözlerini eleştirenlere cevap verirken 'Atatürk hata yapmaz!' dediğine göre, Mustafa Kemal'i peygamberlerden bile üstün görüyor.

Dogmatistlerle de tartışırız, ama dogmatizmin bu kadarına söylenecek tek şey "pes" olsa gerek.

"Cesareti olan Atatürk'e itiraz etsin, Atatürk hata yaptı desin" diye meydan okuyor Onur Öymen"

Tabii ki itiraz ederiz, tabii ki hata yaptı deriz, ne var ki bunda?

Buyurun; Mustafa Kemal'in "asil kan" vurgusu, milleti zorla Batılılaştırma siyaseti, ayaklanmaları bastırma tarzı, ezanı Türkçeleştirmesi, Türk müziğinin radyolarda çalınmasını bir dönem yasaklaması, kendi heykelini diktirmesi (veya buna göz yumması), din hakkındaki mülahazalarını okullarda ders olarak okutturması, Kazım Karabekir'i dışlaması vs, vs, vs, yanlıştı diyorum.

İsteyen aksini savunabilir, benim yanıldığımı ileri sürebilir, oturur tartışırız; ama "Atatürk'e hata yakıştırmak mı? Tövbe haşa!" diyen bir adamla neyi, nasıl tartışacaksın?

"Bilimin rehberliği"ni öngördüğü ileri sürülen "Atatürkçülük" yahut "Kemalizm"in bir din gibi algılanıp dayatılması ve kutsal tanımayan "Aydınlanma Devrimi"nin Türkiye'deki bayraktarı olduğu ileri sürülen Mustafa Kemal'e kutsallık atfedilmesi -hatta ilah nazarıyla bakılması- ne büyük çelişki.


Bu yazı toplam 4465 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar