Haşim Kılıç'dan Erdoğan'a Sert İfadeler

Haşim Kılıç'dan Erdoğan'a Sert İfadeler

Anayasa Mahkemesi'nin 52'nci kuruluş yıldönümü Ankara'da düzenlenen törenle kutlanıyor.

Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 52. yılı kutlanıyor. Yüce Divan Salonu’nda düzenlenen törende Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yapacağı konuşma merakla bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, törenin açılış konuşmasına başladı. Kılıç'ın konuşmasının satırbaşlarını paylaşıyoruz. 

Bu vicdanı alan dostluk ve düşmanlık alanlarına kapalı olduğu gibi, ırk ve ayrımcılığa da kapatıldır. Değerleri tehditler karşısında korumak AYM'nin en temel görevidir. İnsan olma ortak paydasına sahip herkesi korumak görevimizdir. Ancak bu görev bağımsız kalmayı beceren hakimlerimizle mümkündür.

Çalışma ve yorumlarıyla sorun üreten değil, sorun çözün yargı anlayışına sahip çıkacağına inancımı belirtmek isterim.

Hukukun üstünlüğü anlayışıyla beslenen devletin yolu her zaman aydınlıktır. Hukuk devletinin gereğini tekrar tekrar konuşmalıyız. İnsanlar hukuk devleti egemenliğine her zaman ihtiyaç duymaktadır. 

Hukuk devletinin odağında iktidar gücünün keyfi davranışlarının sınırlandırılması vardır. Kamu gücünü kullananlar da vatandaşlar gibi hukukla kuşatılmıştır. Yazılı hukuk kurallarının , hakim savcı ve adli kolluğun ne durumda olduğunun tespiti gerekir. Sistemin parçaları birbirini engellemeden çalışıyorsa sorun yok demektir.

Siyasi amaçları gerçekleştirmek için yazılı kuralların sık sık değiştirilmesi toplumda hukuk güvenliğini zedeler. Sosyal ve kültürel hayatı alt üst edecek düzenlemeler bireylerin hukuka güveninin tükendiği yerdir.

Hukuk devletinin temel direği olan yargı aynı zamanda devletin vicdanıdır.

Onur sahibi olan herkesin haksızlığa karşı çıkması insanlık borcudur. Kaleyi ele geçiremenler yargının bağımsızlığını her daim söylemişlerdir. Kaleyi işgal edenlerden yargıyı intikam alma aracı olarak kullanmışlardır. B uanlayıştan kurtuşmadıkça bağımsız bir yargıdan bahsedemeyiz.

KALEYİ İŞGAL EDENLER...

Kaleyi işgal edenler de yargıyı siyasi düşüncelerle ideolojilerine lojistik destek sağlamak için, rakiplerinden intikam amacı olarak kullanmışlardır. Bu anlayış ve işgalden kurtulmadıkça bağımsız yargının oluşması hayaldir. Vesayet altındaki yargıdan hukuk güvenliğinin sağlanması beklenemez.

Böyle bir sisstem yönetenlerin güvenliğini sağlarken, ötekilere de korku ve endişe verir. Korkunun hakim olduğu iklimlerde vicdandan bahsedemeyiz.

Yargı, paralel devlet ve çete diye nitelendiren çok ağır bir suçlamayla karşı karşıyadır. Bu suçlama üzerine yapışık kaldığı sürece yargının ayakta kalması mümkün değildir. En basit kararlar bile tartışmaya açılmıştır. başta yargı ve yürütme organları olmak üzere bilgi ve belgeleri ortaya koymak zorundadır.

Yargı ve yürütme içnide var oludğu düşünülen kişilerin başka yerlere tayin edilerek sournların çözülmesi imkansızdır. Hakim ve savcılar arasında önemli ayrışmalara sebep oludğu önemli bir gerçektir. Böyle bir bölünmenin adaletin sonunu getireceği açıkça göstermektedir.

İddia edilen gerçek dışı ithamlar mesleki ilişkiyi olumsuz etiklemektedir. Bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur. Hkuku devletine yakışan yöntemlerle gerçekler ispat edilerek faillere yaptırım uygulanmalıdır.

Hukuk devletinden korkutarak sorunların çözüldüğün göremezsiniz. Kurumların özeleştiri yapabilmesi gerektiğine inanıyoruz. 

Hak ihlallerinin sounçları önemsenmelidir. Kamu gücüne sahip olanların topluma sundukları hak ve özgürlükleri lütuf gibi düşünmesi düşünemez. Hak sahipliklerine karşı kimse ev sahibi gibi davranamaz. 76 milyon bu evin sahibidir.

Yerel gerçeklerle evrensel standartları örtüştürmek zorundayız.

Bireysel başvurulara karşı yapılan ölçülü eleştirileri saygıyla karşılarken, verilen kararlarımızın ardında olduğumuzu söyleriz.

Cezaevlerinde tutukluluk halleri devam eden milletvekillerinin haklarının ihlal edildiği sonucuna varılmış ve tahliyeleri verilmiştir. Siyasetin bu sorunları yasal düzenlemelerle çözmesini arzu ederdik. 

TWİTTER KARARI

Bir sosyal erişim sitesiyle ilgili verilen kararla ilgili ağır eleştiriyle karış karşıya kalınmıştır. Bir internet sitesine erişimin yasaklanmasına karşı verilen kararın ölçüsüzce eleştirilmesi dikkat çekicidir. Mahkmeleer dostluk ve düşmanlık ilişkileriyle karar vermez. Verilen kararlardan hukuk dışı sonuçlar çıkarması mahkemeyi itibarsızlaştırmaktır.

AYM'nin aldığı kararın idari bir kararın kanunen dayanağının olmamasından verilmiş bir karardır. Amacımız sorun üretmek değil, sorun çözmek olmalıdır. 

ERDOĞAN'A YANIT:SIĞ ELEŞTİRİ

AYM'nin milli olmamakla suçlamak içeriği ve derinliği olmayan sığ eleştirilerdir. Mahkeme mensupları siyasi ve sosyal rant elde etme suçlaması onurlarına yapılan bir saldırı kabul eder.

Yeni gerilimler oretecek meydan okuma çağrılarını cevapsız bırakmaya kararlıyız. Dün hak ihlaline uğrayanların nasıl yanında olunmuşsa, bugün de aynı adalet gömleğiyle karşılarına çıkacağız.

Mahalle baskısıyla adaletin etki altına alınma çabasının karşılığı yoktur.

YEMİN ETTİ

17 Mart'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne atanan Yargıtay 4. Ceza Dairesi Üyesi Hasan Tahsin Gökcan'a törende yeminini etti.

ekran-resmi-2014-04-25,-10.46.42.png

SESSİZLİĞİNİ BUGÜN BOZACAK

Anayasa Mahkemesi'nin başta Twitter ve HSYK olmak üzere verdiği son kararlar hükümet ile mahkeme başkanı Haşim Kılıç arasında gerilime neden olmuştu. Bir süredir sessizliğini koruyan Haşim Kılıç, TBMM'deki 23 Nisan Resepsiyonu'na da katılmamıştı. Uzun bir aranın ardından ilk kez bugün konuşacak olan Haşim Kılıç'ın neler söyleyeceği merak konusu.

ERDOĞAN DA SALONDA

Ankara'da bir süredir törene Başbakan Erdoğan'ın katılıp katılmayacağı da tartışılıyordu. Erdoğan tören salonuna geldi. Protokoldeki yerini alan Erdoğan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile TBMM Başbakanı Cemil Çiçek'le sohbet ederken görüntülendi.

erdoğan anayasa mahkemesi kuruluş yıldönümü töreni.png

GÜL VE ERDOĞAN TOKALAŞTI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de törene katılmak için yerini aldı. Gül ve Erdoğan tören öncesi böyle tokalaştı.

erdoğan gül anayasa mahkemesi tokalaşma.jpg

internethaber