Haşim Kılıç Suskunluğunu Bozuyor

Haşim Kılıç Suskunluğunu Bozuyor

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç görevden ayrılmasının ardından bugün ilk kez kameralar önüne çıkıyor.

Anayasa Mahkemesi eski başkanı Haşim Kılıç, emeklilikten sonra suskunluğunu ilk kez bozmaya hazırlanıyor. Kılıç bugün Özgürlük Araştırmaları Derneği’nin düzenleyeceği "Hukuk Devleti" konferansında onur konuğu olarak açılış konuşması yapacak. 2 günlük konferansın konuşmacıları arasında 2007’de sivil anayasa taslağı hazırladıkları AK Parti’yi sonraki politikaları nedeniyle çok sert eleştirenProf. Ergun Özbudun, Prof. Serap Yazıcı ile Prof. Mehmet Turhan, Prof. Levent Köker, Prof. Mustafa Erdoğan da bulunuyor.

ÜLKENİN SORUNLARINI DİLE GETİRECEK

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün sorularını yanıtlayan Haşim Kılıç, emeklilikten sonra ilk kez medya önüne çıkacağı için konuşma metnini dikkatli biçimde hazırladığını anlattı. Kendisinin Anayasa Mahkemesi’nin eski başkanı olarak, ülkedeki düşünce, ifade, medya özgürlüğü ve yargı alanındaki sorunları dile getireceğini belirtti. Kılıç, özellikle hukuk devletine vurgu yapacağını söyledi.

PLATFORM OLUŞTURDU

Kılıç’ın ayrıca Ankara katliamı nedeniyle toplumda yaşanan tepki ve gerilime de konuşmasında yer vererek toplumdaki büyük kamplaşma ve kutuplaşmayla, yükselen tansiyonun düşürülmesi yolunda çağrılarda bulunacağı da belirtiliyor. Kılıç, konuşmasının ardından yeniden köşesine çekilmeyecek. Hukukçuların katılımıyla Anayasa ve Adalet Platformu adıyla sivil bir oluşum başlatmayı planlıyor. Bunun için bir ofis oluşturarak, “Ülkenin sorunları ve gündemle ilgili olarak” medyanın karşısına çıkıp açıklamalarda bulunmayı sürdürecek.

TARİHİNDEN ÖNCE EMEKLİ OLMUŞTU

Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşma nedeniyle de gündeme gelmişti. Kılıç’ın bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu ve tepki olarak erken ayrıldığı bu toplantıdaki konuşmasındaki, “Gücün ve şartların etkisiyle gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız” sözleri tartışma yaratmış, emeklilik tarihi olan 13 Mart 2015’i beklemeden 10 Şubat 2015’te emekli olmuştu.