Hasan Turabi Vefat Etti

Hasan Turabi Vefat Etti

Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan Turabi'nin (84) ani rahatsızlık nedeniyle Hartum'daki bir hastanede yoğun bakıma alındıktan sonra Cumartesi günü hayatını kaybettiği bildirildi.

Sudan Halk Kongre Partisi Lideri Hasan el Turabi, tedavi gördüğü hastanede dün vefat etti. Sabah saatlerinde Turabi'nin beyin ölümününün gerçekleştiği ve bitkisel hayata girdiği duyurulmuştu.Turabi’nin vefatı devlet televizyonu tarafından duyuruldu ve partisi tarafından da teyit edildi.İhvan çizgisindeki Hasan Turabi uzun yıllar Sudan siyasetinde etkili olmuştu.
 Sudan'da İslami hareketin en önemli lideri olarak bilinen Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan Abdullah et-Turabi, binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı.
 Geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede dün hayatını kaybeden SudanHalk Kongresi Partisi lideri Turabi için başkent Hartum'daki El-Menşiye bölgesinde cenaze töreni düzenlendi.
 Halkın yoğun katılım gösterdiği cenaze törenine, Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasbu Abdurrahman'ın da aralarında bulunduğu iktidar ve muhalefetten çok sayıda siyasi lider katıldı. Turabi'nin naaşı, kılınan cenaze namazının ardından başkentteki El-Berri mezarlığına defnedildi.
 Hasan Turabi kimdir? 
 Sudan'da İslami hareketin en önemli lideri olarak bilinen Hasan Abdullah et-Turabi, İslamiyeti gündeme sokmak için hükümet karşıtı kampanya başlattığı gerekçesiyle 1970 yılında tutuklandı. Bundan sonraki 7 yılın bir kısmını mahkum olarak geçirdi. 1989 yılında Sudan'da gerçekleşen İslam devriminin mimarı olarak anıldı. 1999 yılına kadar Sudan Millet Meclisi'nin başkanlığını yapan Turabi, daha sonra Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir yönetimiyle yollarını ayırarak, Sudan Halk Kongresi Partisi'ni kurdu. Ömer el-Beşir'e olan muhalefeti sebebiyle sık sık ceza evine giren ve ev hapsinde tutulan Turabi, son olarak Ocak 2011'de ülkede huzursuzluk ortamı oluşturduğu ve şiddet olaylarını desteklediği suçlamasıyla tutuklanmıştı.